Криза за общопрактикуващи лекари в Смолянско

Криза за общопрактикуващи лекари в Смолянско

Над 660 човека са си сменили семейните лекари в родопския регион

666 човека са си сменили семейните лекари в Смолянско по време на поредната кампания през юни, съобщиха от Регионалната здравна каса(РЗОК) в Смолян. От тях, 537 са предпочели да заменят джипито си на територията на областта, а 129 от пациентите от други области са избрали семейни лекари в родопския регион,у предаде Дарик.

Причината за смяна на джипитата не се уточнява. За съжаление, 320 души от региона са избрали лекари от други области, което значи, че тези хора са се изселили поради една или друга причина от Смолянско.

„Процентът на хората, които са сменили личните си лекари през юни се запазва спрямо миналите периоди“, коментира директорът на РЗОК – Смолян д-р Кузман Гелов.

Според директора, има и сериозна криза за семейни лекари в областта. В началото в Смолянско са започнали работа 110 джипита, като на този етап те са 63-ма, или почти от половината от тях са се отказали от практиките си и са напуснали региона. Подобна тенденция се забелязвало и при специалистите в доболничната и болнична помощ.

Вирни се горе