Коронавирусът зарази 541 българи, пикът идва по Великден

Коронавирусът зарази 541 българи, пикът идва по Великден

19 нови случаи за денонощието отчете Националният оперативен щаб. Така общо заразените у нас стават 541. Спрямо предишното денонощие това е ръст с 3,6%, посочи Венцислав Мутафчийски. 252 проби са изследвани за 24 часа.

6 от новите случаи са настанени в болница. Общо 210 са настанените пациенти в болница, като от тях 22 се намират в интензивно отделение.

Още един починал има от сутринта – възрастен мъж на 72 години в Пещера. Общо за страната 21 са починалите.

Шест са заразените служители в звената на Спешна помощ – София и един от спешния център на ВМА. Вече 30 общо са заразените медици от началото на пандемията или 5.5% от всички установени. 17 са лекарите, шест са медицинските сестри и останалите са друг медицински персонал. 22 лекари са се заразили в следствие на работата си от началото на пандемията.

11 400 теста са налични като запас във ВМА и НЦЗПБ към момента. На въпрос за тестуването и къде се намира страната ни спрямо световния опит, Венцислав Мутафчийски заяви, че се намираме по средата с около 2200 тестувани на милион души население. Разкриването на нови лаборатории не е достатъчно, за да се обхване по-голям брой население, обясни Мутафчийски и подчерта, че и тестове, както и личните предпазни средства, не се намират и доставят лесно. Намесата на правителствата е решаваща в търсенето на доставка на тестове.

На въпрос за заразени българи в чужбина, Венцислав Мутафчийски обясни, че информация за такива се събира изключително трудно и е доброволно – ако българите са се свързали с консулските ни служби. Има данни за Лондон, за между 8 и 10 души в Италия, има данни и за смъртен случай в Италия, който обаче не е потвърден.

Отново председателят на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски подчерта, че пикът на епидемията у нас ще е около Великден – очакванията на специалистите са такива, а и това показва математическия модел, изграден от БАН.

Предстои доклад на Оперативния щаб пред премиера.

Вирни се горе