Конгрес на високо академично равнище,с научен и практически принос ще се проведе през септември

Конгрес на високо академично равнище,с научен и практически принос ще се проведе през септември

Първият международен медицински конгрес организиран от Югоизточноевропейския медицински форум /ЮЕМФ/ ще се състои от 22 до 25 септември 2010 г. в курортния комплекс „Златни пясъци". Това бе новината, която съобщи президентът на ЮЕМФ д-р Андрей Кехайов на пресконференция в БТА. В нея взеха участие проф. Владимир Овчаров – председател на Научния комитет на конгреса и председател на Българската национална академия по медицина, проф. Йован Тофоски – член на организационния комитет на конгреса, вицепрезидент на ЮЕМФ, председател на Македонския лекарски съюз, проф. Гоце Спасовски – секретар на Научния комитет на конгреса, преподавател в Медицинския университет „Кирил и Методий" в Скопие, председател на Европейската асоциация за продължаващо медицинско обучение и председател на Европейската асоциация за въвеждане на европейски критерии в медицината, Елена Захариева – координатор на конгреса и Георги Апостолов – директор на Дирекция „Информация" към ЮЕМФ.

Както съобщи пред журналистите д-р Кехайов на конгреса ще присъстват над 1000 участници от 16 страни, подали до този момент заявки за участие. Форумът е интердисциплинарен, насочен към всички лекари, което обяснява и интересът към него. Три са основните насоки на предстоящото европейско и световно събитие в медицината – социално значими заболявания; безопасност на пациентите; политика и организация в системата на здравеопазването.

Предстои да бъдем участници и свидетели на един наистина уникален конгрес, заяви проф. Овчаров, който е насочен както към социално значимите заболявания, от които страдат 1 милиард души на планетата, така и към условията, които ги предизвикват и пътищата, по които могат да бъдат преодолени и профилактирани. Сериозни са проблемите със сърдечните заболявания; онкологичните проблеми, които са причина за смъртта на всеки четвърти човек в света;алергиите и автоимунните заболявания, от които страда всеки 3-ти, а до 2015 г. те ще бъдат проблем на всеки втори жител на планетата; затлъстяването и диабет тип 2, както и метаболитния синдром. Освен пряка опасност за здравето на човека, тези проблеми изискват и сериозно натоварване на здравния ресурс на всяка държава.

Както съобщи проф. Овчаров ще се състоят и две кръгли маси по безопасността на пациентите и здравните проблеми и политики в условията на икономическа криза – европейска и световна практика.

Лектори ще бъдат лекари-учени от световна величина – проф. Дийн Харис от САЩ, проф. Кристоф Маркевич, проф. Болтан, проф. Павелич, проф. Озер,проф. Тофоски, проф. Карло Рампони, заявки за участие са подали и други известни в медицинската наука имена. От България ще вземат участие също много утвърдени в медицинската наука и практика специалисти – проф. Цекомир Воденичаров,проф. Клисурова, проф. Хаджиева, доц. Божидар Финков, доц. Светослав Хаджиев и други.

235 милиона операции се извършват годишно, при които 1 милион души са пострадали от лекарски грешки и пропуски – съобщи проф. Тофоски. Това поставя много сериозни въпроси пред безопасността на пациентите. Много по-малък е рискът да се случи нещастие при полет в авиацията отколкото да се стигне до неблагополучие при хирургична намеса. Важното е грешките да се признават, да се анализират и изучават, да се ползва опитът на авторитетните и напреднали специалисти не само в национален, но и в международен план, което прави обмена на информация много важен в бъдещата дейност на лекарите.

Участниците в конгреса ще получат европейски сертификати, европейски акредитационни точки – каза проф. Гоце Спасовски, което показва, че оценката за равнището на форума в Европейския съюз вече е много висока. Според него в света има много теории, но важното е да се намерят най-добрите пътища за диагностика и лекуване. Ето защо трябва да се види опитът с клиничните пътеки в Европа и света и да се приложи в региона на Балканите, тъй като проблемите в здравеопазването тук са едни и същи. Конгресът предоставя възможност здравната система на всяка страна от Югоизточна Европа максимално да се приближи до световното научно равнище – каза проф. Спасовски.

В своето обобщение д-р Андрей Кехайов каза, че конгресът е част от така необходимия обществен дебат по проблемите на здравеопазването. Трябва да се спре досегашната практика с политически назначения и уволнения на директори и управители на болници, което не води до успешно развитие на медицинската практика. Близката комуникация в региона ще позволи да се обмени опит и знания, което иначе би означавало всеки лекар сам да търси, да изразходва средства и да загуби много повече време за да стигне до така полезната и значима информация в научен и практически смисъл. Затова вече са заявили своето участие и ректорите и деканите в медицинските университети, управители и директори на болници на областно и общинско равнище, както и много лекари. В реализирането на форума свой сериозен дял ще има и българският бизнес. Това ще бъде един своеобразен празник на медицината, който ще започне в деня на независимостта на България.

Координаторът на форума Елена Захариева съобщи за медиите, че конгресът има своя уебсайт: www. seemfcongress.zdravenews.eu, като предстои да се даде още по-конкретна допълнителна информация за участниците, темите и проблемите, които ще бъдат обсъждани на конгреса.

Въпросите на журналистите бяха насочени към проблемите на здравеопазването в страната и възможностите да се реформира ефективно системата, към приложението на генеричните препарати и бъдещето за тяхното прилагане. Интересни факти от изследванията на съвременната медицина изнесе проф. Овчаров по отношение на храненето на българина, профилактиката и съзнанието на всеки гражданин като все още неизползван ресурс за намаляване на заболеваемостта.

Вирни се горе