Колаген, кожа и кости в евтиния салам

Колаген, кожа и кости в евтиния салам

Соеви гранули, колагенов протеин от свински кожи или говежди кости, алгинатна смес вместо сланина, овкусители и нитратна смес – това са съставките на голяма част от саламите, надениците и кренвиршите у нас, пише “Телеграф”. Ако има месо, то е от остатъци върху животински кости, които се изстъргват от специална машина. Заедно с малките късчета месо се изстъргват жили и хрущяли, дори парчета кости, които също могат да попаднат в салама.

“Който яде салам от два лева, яде колаген”, заяви шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.

Млечните продукти с растителни мазнини трябва да носят етикет „Вредно за вашето здраве", както се слага на цигарите. Такъв етикет засега обаче не може да се сложи, тъй като има хора от бранша, които са против новата наредба за млечните продукти, каза пък преди дни Мирослав Найденов. Според него парите, които спестяват хората от по-евтините храни, по-късно се плащат в аптеката.

През 2010 г. по настояване на министър Найденов бе въведен стандарт “Стара планина” за месо и млечни продукти. Постепенно обаче производителите започват да се отказват от него, поради високата себестойност на продуктите.

Вирни се горе