Кестените – вкусът на есента с много ползи за здравето ни

 Кестените – вкусът на есента с много ползи за здравето ни

Толкова са вкусни и са ни любими. Печени или варени, те са изключително богати на ценни хранителни вещества. Те съдържат по-малко мазнини в сравнение с ядките, а са богати на фибри, което ги нарежда в челните редици на супер храните през есента. Кестените са култивирани в продължение на 6000 години в Китай и 3000 години на територията на Европа. Кестените са широко разпространени в кухнята на много култури, но най-вече в няколко азиатски държави – Китай, Япония и Корея, както и в някои европейски страни – Франция, Испания, Италия, Гърция и Турция.

Защо кестените са толкова полезни?

– Богати са на въглехидрати

Повечето ядки са с ниско съдържание на въглехидрати. В 120 грама кестени се съдържат 45 грама от тях. Въглехидратите са важни за функцията на нервната система и дават енергия на тялото ви. Въглехидратите биват сложни и прости. В кестените се съдържат сложни въглехидрати. Те се усвояват по-бавно, което ви дава енергия за по-продължително време. – Богати са на витамини

Цинк – е необходим за укрепване и подобряване на общото състояние на косата и ноктите; Витамин В9 – изравнява пигментацията, предотвратява появата на белези и петна по кожата; Витамин В6 – предотвратява развитието на отоци, ускорява растежа на косата. Известна със своите лечебни свойства при разпространяване на алопеция; Витамин В1 – активно защитава организма от нежеланите въздействия на мвр и на свободните радикали, предпазва и отсрочивает процеса на стареене; Витамин В2 – поддържа състоянието на косата, кожата и ноктите, регулира работата на щитовидната жлеза, играе важна роля за зрението, намалява умората на очите.

– Имат високо съдържание на манган

Това е минерал – антиоксидант, който се бори срещу свободните радикали. Намалява риска от рак и сърдечни заболявания. Манганът участва и в производството на съединителната тъкан и съсирването на кръвта.

– Съдържат големи количества мед Той повишава здравината на костите, помага при образуването на червените кръвни клетки и засилва имунната система. Кестените съдържат 20% от препоръчителната дневна доза на минерала мед. – Съдържат толкова витамин C, колкото и лимонът.

– Богат е също така и на витамините B1, B2 и витамин A.

– Освен с витамини, кестените съдържат много минералите – калий, магнезий, фосфор, калций, желязо, натрий, а също силиций и флуор.

– Много са полезен за хора с анемия, но трябва да се консумират по-продължително време на хранене и в по-голямо количество.

– Пектинът и танинът му придават диуретично действие, а съдържащият се в него кумарин предпазва кръвоносните съдове от склероза.

Вирни се горе