Кардиолози ще преглеждат безплатно по повод Световния ден на сърцето

Кардиолози ще преглеждат безплатно по повод Световния ден на сърцето

Традиционно всяка година на 29 септември се отбелязва Световния ден на сърцето. Известно е, че сърдечносъдовите заболявания представляват голяма част от страданията на българите, като различни статистики показват все по – тревожни данни за увеличаване на заболеваемостта и засягане на повече млади болни. Зад този проблем се крият различни причини, повечето от които могат да бъдат повлияни положително.

Високото кръвно налягане, холестеролът, тютюнопушенето, затлъстяването, обездвижването, захарният диабет и стресът са известни рискове за стесняване на кръвоносните съдове на сърцето и появата на исхемична болест и инфаркт. Всеки един човек може да намали отрицателното им влияние като промени начина си на живот и хранене и приема редовно предписаните от специалистите медикаменти.

Други рискови фактори като сърдечната честота (сърдечен пулс) обаче, често биват пропускани и неглижирани. Много малка част от сърдечноболните имат навика да измерват своя пулс и кръвно налягане у дома. А редовното проследяване на ударите на сърцето е важно поради няколко причини:

— Увеличаването на пулса при хората със сърдечни заболявания оказва неблагоприятно влияние върху работата на сърдечния мускул. Колкото е по – висок пулса, толкова повече хранителни вещества, кислород и енергия са нужни на сърцето. Проучване показва, че при повишаване с 10 удара на минута, смъртността се увеличава с 10%.

— Високата сърдечна честота представлява работата на сърцето на «високи обороти». Това намалява времето, в което сърцето си почива и се храни с кръв. Поради това има опасност от влошаване на много от сърдечните болести.

Хора, коита са с исхемична болест или са прекарали инфаркт на миокарда трябва стриктно да наблюдават своя пулс. Данните сочат, че честотата под 62 удара в минута намалява сърдечносъдовата смъртност с 32% в сравнение с хора, които имат честота над 83 удара в минута.

Понижението на сърдечната честота намалява риска от развитие на инфаркт, подобрява работата на сърцето и симптомите на хората със сърдечни страдания. Редовното проследяване на пулса, заедно с артериалното налягане, е от ключово значение за лечението и намаляването на усложненията при тази група болести.

По повод Световния ден на сърцето, Регионалната здравна инспекция в Смолян в партньорство с Дружеството на кардиолозите в България – клон Смолян организират кампания за безплатни кардиологични прегледи, които ще преминат под надслов «Сърцето се лекува със сърце». Те ще се проведат в 4 общински центъра по следния график:

В гр. Смолян:

В Кардиологично отделение на МБАЛ – Смолян – на 07.10.2013 година ( понеделник ) от 12,00 часа до 15,00 часа, след предварително записване на телефон: 0301/ 5-89-30.

В кабинета на д-р Мариана Стилиянова в Областна администрация – ежедневно от 07.10.13г. до 18.10.2013г. от 7,00 часа до 9,00 часа, след предварително записване на телефон: 0892 799 586.

В гр. Девин:

Прегледите в Девин ще се извършват в сградата на болницата на 07.10.2013г. от 10,00 часа до 14,00 часа, с обхват на хора, определени от личните лекари .

В гр. Златоград:

В кабинета на д-р Ангел Белев в МБАЛ- Златоград, на 07.10.2013г. от 10,00 часа до 13,00 часа, без предварително записване.

В гр. Рудозем:

В кабинета на д-р Велин Желев на 07.10.2013г. от 13,30 часа до 15,30 часа, без предварително записване.

В рамките на кампанията деца от клуб «Здрави и щастливи» при РЗИ – Смолян ще разпространят сред жителите на областния град здравно – образователни брошури, предоставени от «Гедеон Рихтер АД» по темите: «Вредно ли е високото ниво на холестерола?» и «За здраво сърце».

На 07.10.2013г. (понеделник ) от 16,30 часа в конферентната зала на хотел „Кипарис алфа” председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. д-р Иво Петров ще запознае кардиолози и общопрактикуващи лекари от нашия регион с темата: „ Диференциална диагноза на гръдната болка”.

Вирни се горе