Излекуваните лица от COVID-19 в област Смолян вече са 475

 Излекуваните лица от COVID-19 в област Смолян вече са 475

Към днешна дата общият брой на заразените с COVID-19 в област Смолян е 579, от които 475 са излекуваните лица, 20 са починалите. Активните към момента случаи са 84 – 35 са настанени за болнично лечение, а 49 се лекуват в домашни условия или са безсимптомни. Карантинираните като контактни на позитивни са 94 и 10 са карантинирани като пристигнали от рискови зони. Това беше съобщено на редовния ежеседмичен брифинг във връзка с актуалната епидемична обстановка, който днес откри заместник-областният управител Владимир Гърбелов.

„Извършените бързи тестове в нашата област през изминалата седмица са 80, като 10 са дали положителен резултат за наличие на антитела. Изпратените проби за PCR-тест са 197, от които 25 са на медици и 61 на хора от социални домове. През седмицата новооткритите случаи са 33 – лица на възраст от 1 до 76 години. От новооткритите 18 са приети в болница, а 15 са на домашно лечение. Сред новите случаи петима са медицински персонал – 1 фелдшер от Дома за стари хора във Фатово, един санитар от МБАЛ-Мадан и три медицински сестри от МБАЛ-Смолян, работещи в отделни звена. Към момента в лечебни заведения са настанени 35 пациента от областта с доказана коронавирусна инфекция – в Мадан са 6, в Златоград-4, в Смолян-22, един в УМБАЛ-Пловдив и двама в лечебни заведения в София. Излекуваните през седмицата са 30. За съжаление, има и двама починали – един мъж на 57 години, починал в областната болница, и един пациент в УМБАЛ-Пловдив, който е лекуван там по друг повод, но е бил позитивен на COVID-19.“, директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева представи по-подробна информация за измененията в епидемичната обстановка.

Тя уточни, че през тази седмица вниманието на РЗИ-Смолян е било насочено към социалните домове в региона. „Няма новооткрити от изпратените проби на персонал от дома в Ровина и на потребители на Дневния център за деца с увреждания в Златоград. Друг приоритет са ни лечебните заведения за болнична помощ. Във тази връзка контролът ни е постоянен, контактуваме с ръководствата на лечебните заведения и следим процесите, които се случват.“ Относно петте нови случая на заразен медицински персонал, д-р Кубатева изясни, че вчера е направена проверка в областната болница, тъй като двата от трите случая там са от събота вечерта, обсъдени са обстоятелствата, отделенията са дезинфекцирани и са взети проби от контактните лица, направена е организация по засилване на противоепидемичните мерки. През изминалата седмица е изпратено ръководство от Министерството на здравеопазването за превенция от разпространението на COVID-19 в лечебни заведения, изготвено по препоръки на Световната здравна организация, което РЗИ-Смолян е предоставило на лечебните заведения в областта. „В областната болница към момента за лечение от коронавирусна инфекция са настанени 22-ма пациенти. Трима от тях са на интензивно лечение.“, съобщи директорът на МБАЛ-Смолян, д-р Марин Даракчиев. Със съжаление, д-р Даракчиев каза, че след като два месеца в болницата не е имало позитивен персонал, през последната седмица са потвърдени три случая – медицински сестри, които работят на различни места. Изследването на персонала продължава и ако бъдат установени още заразени, те ще бъдат отстранени своевременно от работа и поставени под карантина и на лечение. „Уточнили сме всички противоепидемични мерки с РЗИ, нашият епидемиолог работи постоянно с тях и с общи усилия се надявам, че ще се справим.“ „През изминалата седмица няма регистрирани престъпления или нарушения във връзка със спазването на противоепидемичните мерки.“, съобщи директорът на ОД МВР-Смолян, ст.комисар Николай Димов и допълни, че във събота органите на МВР, съвместно с РЗИ, ОДБХ и Инспекция по труда, са извършили проверка на дискотека в Златоград и е взето отношение по установените нарушения.

Според справката, подадена от институциите по време на последното заседание на работната група за извършване на контрол по спазване на противоепидемичните мерки свързани с COVID – 19, за периода 14-21 август 2020 г. са проверени:

Служителите на „Инспекция по труда“ – Смолян с а извършили 14 проверки, включително и за спазване на противоепидемичните мерки на територията на област Смолян. Обект на проверките са търговски обекти (хотели и ресторанти) и строителни обекти. По отношение на спазване на противоепидемичните мерки от страна на работодатели, работници и служители няма установени нарушения.

Служители от отдел „Контрол на храните“ към Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян са извършили на територията на област Смолян 52 проверки, като 10 от тях са на територията на община Смолян, както следва: 41 обекта за търговия на дребно и заведения за обществено хранене; един кухненски блок на детска градина; 10 обекта за производство и търговия с храни. В проверените обекти не са констатирани несъответствия.

През отчетния период служителите на Областна дирекция на МВР–Смолян са оказали 38 съдействия на здравните инспектори от РЗИ–Смолян. Няма установени нарушения на въведените противоепидемични мерки, както и нарушения на дадените предписания за домашна карантина.

Служители на РЗИ-Смолян са извършили 60 проверки за спазване на противоепидемичните мерки, както следва: 27 проверки в обекти с обществено предназначение (4 фризьорски салони, 14 места за временно настаняване и 9 други); 5 проверки в търговски обекти (хранителни и нехранителни магазини); 3 проверки в производствено предприятие – гр. Златоград; 2 проверки в социални домове; 10 проверки в извънболнична помощ; 13 проверки за болнична помощ в лечебни заведения. При извършването на проверките няма констатирани нарушения през отчетния период.

Вирни се горе