Изграждането на Онкологичен център в Смолян зависи от удължаване срока на Споразумението между България и Гърция

Изграждането на Онкологичен център в Смолян зависи от удължаване срока на Споразумението между България и Гърция

Развитието и перспективата за реализация на проект за “Изграждане на медицински онкологичен център-Смолян”, зависи от официалното удължаване на срока на споразумението за петгодишната програма за сътрудничество в развитието 2002-2006г между правителствата на България и Гърция.

Това стана ясно от писмо на министъра на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) Лиляна Павлова в отговор на поставено питане на 25.01.2013г. от председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, с копие изпратено от ГЕРБ до медиите. В писмото е посочена хронологията и кореспонденцията между двете страни.

В МРРБ е постъпило писмо от 20.03.2012г от Министерство на външните работи на България (МВнР), в което е приложено копие от нота на посолството на Гърция в София. С тази нота от страната на Гърция се предлага продължение на срока на Споразумението между двете правителства, подписано на 28.08.2006г, до 2020г. С писмото се изисква да бъде изразено становище от МРРБ, в качеството му на Договарящ орган по проекта. МРРБ изразява своето становище по така предложената нота с писмо от 28.03.2012г, като приема всички промени в съдържанието на Споразумението и предлага на основание на действащите разпоредби в него да бъде подготвена дипломатическа нота от страна на МВнР за потвърждване на промените в Споразумението. До сега обаче в МРРБ не е постъпила информация за официално влязло в сила действие на изменението на Споразумението.

Тръжните документи за строителство са изпратени за одобрение на експертите от МВнР на Гърция на 03.08.2012г, съгласно утвърдената процедура. На 04.10.2012г в отговор на запитване от МРРБ гръцката страна е информирала, че документите ще бъдат прегледани и одобрени в най-скоро време. На ново запитване от страна на МРРБ на 08.01.2013г е получен отговор, че процедурата по официалното удължаване на срока на Споразумението още не е приключила и това е пречка за одобрението на тръжните документи, респективно за одобряването на процедурата за строителство. На въпроса относно възможността за предоставяне на доставената апаратура за ползване на МБАЛ-Смолян, става ясно следното: Община Смолян е изпратила писмо на 08.05.2012г до МРРБ с молба за съдействие и подкрепа оборудването, което се съхранява в общината, да бъде предоставено за безвъзмездно ползване на МБАЛ-Смолян. В отговор на това, МРРБ е изпратило писмо на 04.06.2012г до донора по проекта- МВнР на Гърция, излагащо искането на община Смолян. В резултат на това в МРРБ е постъпило писмо от 26.06.2012г от гръцкото външно министерство. В него гръцката страна заявява, че закупеното оборудване е определено само за Регионалния онкологичен център, но имайки предвид нуждите на общността в гр. Смолян, би могла да предостави съгласието си за временна инсталация и употреба в МБАЛ-Смолян, при условие, че й бъде предоставено официално потвърждение относно: временното инсталиране и изпозлване на медицинското оборудване, т.е. само за времето на строителството на Регионалния онкологичен център; ангажимент за поддръжка на апаратурата в добро състояние, така че да бъде възможно деинсталирането й; задължение от страна на бенифициента да поеме всички евентуално възникнали разходи за преинсталирането на апаратурата в Регионалния Онкологичен център, както и за обучение на персонала.

В допълнение гръцкото външно министерство посочва, че от гръцка страна ще трябва да бъде планирана проверка на място в гр. Смолян, за да бъде установено състоянието на оборудването и след която то би могло да се премести в новия обект. Гръцката страна заявява също така, че успешното приключване на проекта, е от първостепенна важност за Гърция, още повече че 90% от гръцката част от финансирането е депозирана в специална сметка на проекта и е на разположение да бъде използвана в зависимост от физическия напредък на проекта.

По отношение на недоставената апаратура, при евентуално бъдещо удължаване на Споразумението, МРРБ смята за възможно провеждането на успешни процедури по възлагане на строителството и неговото изпълнение. Недоставеното оборудване и апаратура са обект на процедура за доставка, като тръжните документи са предоставени на експертите от Министерство на външните работи на Гърция. Тяхното одобрение и провеждането на тръжните процедури зависи от удължаването на срока на Споразумението между България и Гърция. След изпълнението на строителството и доставката, недоставеното до този момент оборудване ще бъде предоставено на новоизградения Регионален онкологичен център. МРРБ е уведомило община Смолян относно условията, поставени от гръцка страна, за предоставяне на съгласието за временна инсталация и употреба на доставеното вече оборудване в МБАЛ-Смолян. По отношение на успешното приключване на проекта, следва да се отбележи необходимостта от ангажиране на политическата воля на двете страни за удължаване срока на Споразумението, като се отчете и финансовото състояние на Гърция в момента,пише още в писмото до медиите.

Вирни се горе