Институциите имат готовност за адекватна реакция при всяка извънредна ситуация, свързана с COVID-19

Институциите имат готовност за адекватна реакция при всяка извънредна ситуация, свързана с COVID-19

„Не виждаме основания за паника, презапасяване с продукти или психоза сред населението. Държавните институции, общините, лечебните заведения и съсловните организации са в добър синхрон помежду си, има готовност за адекватна реакция при всеки един случай. Хората следва да бъдат напълно спокойни.“, заяви пред медиите областният управител Недялко Славов на изявлението след проведеното днес първо заседание на сформирания Областен кризисен щаб за медицинско осигуряване, който обсъди мерките за противопоставяне разпространението на коронавирус COVID-19 на територията на област Смолян. Този щаб е създаден по разпореждане на председателя на Националния кризисен щаб. В него са включени представители на РЗИ-Смолян, съсловните организации в здравеопазването, представители на общините, на държавните институции, на лечебните заведения на територията на региона.

На днешното заседание беше обсъдена епидемиологичната обстановка в област Смолян и беше направен анализ на спазването на указанията от Националния щаб. Целта е на областно ниво да се постигне по-добро взаимодействие, координация в усилията и подаване на ясна и достоверна информация към медиите и обществото, с оглед на това да не се създават ситуации на паника.

„Имаме готовност да реагираме при всяка извънредна ситуация, свързана с коронавирус COVID-19. Държавните институции, съвместно с общините и всички заинтересовани страни в сферата на здравеопазването, сме в добра координация и за момента нямаме основания за притеснения, нито в страната, нито в областта има регистрирани случай на заболяването.“, изясни Славов. Директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева потвърди, че епидемиологичната обстановка в област Смолян е спокойна. Тя представи пред медиите решенията, които днес взе Областния кризисен щаб: „Като нововъведение се реши влизащите в страната през ГКПП Златоград да попълват анкетна карта, в която е включена информация откъде идват, през какви страни са преминали, продължителност на престоя, имат ли здравословни оплаквания и данни за личния им лекар. Попълнените анкетни карти ще бъдат предоставяни на РЗИ-Смолян за анализ и предприемане на превантивни мерки при необходимост. Всички институции да имат повишено внимание за недопускане, а при случай на коронавирус COVID-19 – предприемане на мерки за ограничение разпространението. Общопрактикуващите лекари и лечебните заведения в областта стриктно да спазват алгоритъма за поведение при съмнителен случай; гражданите да запазят спокойствие, да се предпазват, като при грипна инфекция, да не пътуват в страни с установено наличие на вируса, да избягват публични събирания и контакти с болни, да спазват лична и битова хигиена, да предприемат мерки за засилване на имунната система, при първи симптоми на инфекция да се свържат с личния си лекар. Общините да качат на официалните си страници алгоритъма за предпазване от коронавирус COVID-19. Информация за разпространението и епидемиологичната обстановка, относно коронавирус COVID-19, ще се дава от РЗИ.“

Относно наличността на предпазни средства, Славов коментира: „По време на заседанието се установи, че лични предпазни средства в лечебните заведения на територията на областта има за момента и запасите ще стигнат за около 40 дни напред. Недостиг се констатира при общопрактикуващите лекари, но със съдействието на Областния щаб, ще се постараем да намерим бързо решение и за този въпрос.“ Той увери, че лечебните заведения на територията на област Смолян имат готовност да реагират при случай на коронавирус COVID-19.

„За момента епидемиологичната обстановка не изисква ограничаване на притока на туристи в региона и отлагане на мероприятия. Оставаме особено внимателни на граничния пункт, предвид това, че в Гърция има констатиран случай на вируса. В момента фокусът ни е насочен най-вече там, както и в училищата и детските градини, където вероятността за разпространението е по-голяма, предвид събирането на много деца на едно място.“, уточни областният управител.

В допълнение д-р Кубатева каза, че от РЗИ-Смолян е изпратено писмо до хотелиерите на територията на област Смолян, във връзка с пристигащите туристи, с инструкции как да реагират при поява на симптоми и инфекция, както и да подпомагат свързването на туристите с лечебно заведение на територията на областта.

Славов допълни, че в днешното заседание са присъствали и представители на болничните заведения за рехабилитация, на които също са дадени указания за спазване на превантивни мерки и реакция при индикиране на симптоми за коронавирус COVID-19. „Разчитаме на вас медиите да предавате точна информация към гражданите, за да се избегнат излишни ситуации на паника сред обществото. РЗИ-Смолян ще ви предоставя актуална и достоверна информация за епидемиологичната обстановка в региона. Посланията трябва да бъдат за спазване на строга лична хигиена, избягване на публични събития със струпване на много хора, да се предприемат мерки за засилване на имунната система, и всякакви превантивни мерки, с които се противопоставяме на грипните вируси, с които се борим ежегодно.“

С алгоритъма за предпазване от коронавирус COVID-19 може да се запознаете на официалната страница на РЗИ-Смолян: https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otnosno-n oviya- koronavirus-2019-ncov/

Вирни се горе