Инициатива на РЗИ – Смолян приканва за солидарност и отговорност в борбата с ХИВ/СПИН и КОВИД-19

Инициатива на РЗИ – Смолян приканва за солидарност и отговорност в борбата с ХИВ/СПИН и КОВИД-19

Отново отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН, един от най-разпознаваемите дни на здравето. Тази година в сянката на друг световен здравен проблем, разпространението на коронавируса, 1 декември се чества под надслова „Глобална солидарност, устойчиви здравни услуги“.

СЗО алармира, че вследствие на КОВИД-19 в много държави са нарушени услугите за превенция на ХИВ и лечение, и грижа за хората, живеещи с вируса. Всяко забавяне в тази сфера поставя уязвимите групи от населението в по-голям риск от заразяване и смъртни случаи от СПИН.

От Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) подчертават, че през 2020 г. заради коронавируса вниманието на света е фокусирано върху здравето и въздействието на пандемиите върху живота и прехраната на световното население. Настоящата здравна криза е и сигнал за пробуждане и позитивна промяна, включително в световния отговор спрямо ХИВ/СПИН. Днес силата на обединението е необходима повече от всякога, за да бъдат победени съчетаващите се пандемии от ХИВ и КОВИД-19. По думите на г-жа Уинифред Бянйима, изпълнителен директор UNAIDS, „само глобалната солидарност и споделената отговорност ще ни помогнат да победим коронавируса, да прекратим епидемията от СПИН и да гарантираме правото на здраве за всички.“ По данни на UNAIDS близо 38 милиона души по света живеят с ХИВ/СПИН. През 2019 г. броят на новите случаи е 1.7 милиона, а 690 хил. души са починали по причини, свързани с болестта. Повече от половината от всички нови инфекции са сред уязвимите групи и техните партньори.

В края на 2019 г. около 81% от хората, живеещи с човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ), са знаели статуса си. 67% са получавали антиретровирусна терапия, а 59% са постигнали потискане на вируса без риск от инфектиране на други хора. Над 25.4 милиона души са имали достъп до лечение чрез антиретровирусна терапия. Според Министерството на здравеопазването от началото на годината до средата на май 2020 г. в България са открити нови 83 ХИВ-позитивни лица, с което регистрираните носители на ХИВ в страната от 1986 г. до сега са 3367. Над 90% от новоустановените са се инфектирали по сексуален път, а около 8% – при инжекционна употреба на наркотици. Броят на починалите от ХИВ /СПИН през 2019 г. е 38 лица. През последните 5 години новорегистрираните с ХИВ лица за област Смолян са по едно на година. През тази година при кръводаряване случайно е открит един нов ХИВ-позитивен. През първите десет месеца на годината по различни поводи са направени 415 изследвания за инфекцията в двете лаборатории на територията на областта – в РЗИ и МБАЛ – Смолян. От тях няма положителни резултати. В духа на международния призив РЗИ – Смолян ще отбележи 1 декември с инициатива под мотото „Заедно в опазване на здравето от ХИВ/СПИН и КОВИД-19“. Служителите на инспекцията ще носят червена лента. Освен съпричастност с борбата срещу ХИВ, тази година тя ще показва и решимостта на нашите действия и надеждата за овладяване на двете глобални здравни заплахи чрез солидарност и отговорно поведение от всички нас.

Напомняме, че здравната инспекция целогодишно предоставя възможност за анонимно и безплатно тестване за ХИВ, хепатит С и сифилис по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално преносими инфекции (2017 -2020 г.). Желаещите могат да установят своя статус в Кабинета за медицински изследвания всеки делничен ден от 9 до 16 часа. Резултатите от „бързия тест“ за ХИВ се получават на място за 15 мин., а тези от комплексното кръвно изследване за трите вида инфекции стават известни до една седмица.

Използвани са материали от интернет страниците на СЗО и Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS), както и данни на МЗ.

Изготвил:Д. Иванова, гл. експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, РЗИ – Смолян

Вирни се горе