Хиляди пациенти пред риск да плащат по-скъпи лекарства

Хиляди пациенти пред риск да плащат по-скъпи лекарства

Стотици хиляди пациенти ще спрат да се лекуват, което ще ги инвалидизира. Това прогнозира д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация, цитиран от БНР.

Припомняме, рискът пациентите да доплащат за медикаменти, поемани от Здравната каса, залегна в проекта за договор между НЗОК и Българския фармацевтичен съюз.

В него е записано, че болният трябва да заплати част от отстъпката, която правят фармацевтите на аптеките, като процентът ще бъде съобразен с нивото на реимбурсация. Така например при 50% реимбурсация на лекарство със стойност 1 000 лв., пациентът ще трябва да заплати 250 лв. за медикамента.

Друг случай – при заболяването ревматоидния артрит, за чието лечение се заплащат 3 000 лв. на месец, болните ще трябва да доплащат по 500 лева всеки месец.

Не можем да допуснем въвеждането на подобни административни изисквания. Трябва да се намери вариант, категоричен бе Хърсаджиев. Според него трябва да се коригират нивата на реимбурсация, спрямо ситуацията в Европа – там 100 процента от лечението се поема. Всички договорки между производители и аптеки не засягат пациентите, поясни той.

Нещо повече, според него, в новия проект за договор, много тежки заболявания не получават лечение от Здравната каса.

Пациентските организациите са против още една точка от договора – с нея се въвежда лимит от най-малко осем минути за изпълняване на рецепта. Запознати от бранша коментираха пред news.bg, че подобно изискване със сигурност може да откаже голям брой фармацевти да изпълняват рецепти по редки и скъпоструващи лекарства, които така или иначе се намират трудно в аптечната мрежа.

Вирни се горе