Готови ли сме да посрещнем грипа?

 Готови ли сме да посрещнем грипа?

С приближаването на есенно-зимния сезон идват настинките, респираторните заболявания и разбира се и грипът. Около 40 000 души умират преждевременно от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Най-висока е смъртността при хората пад 65 година, като достига до 90% от смъртните случаи, предимно при лица с придружаващи заболявания. Установено е, че в България 70% от починалите от пневмония през последните 10 години са лица над 60г., което на фона на прогнозираното застаряване на населението на страната очертава значително социално значение на проблема.

Грипът е силно заразно заболяване, което лесно се разпространява от човек на човек и бързо достига размерите на епидемия. Причинява се от грипни вируси, които непрекъснато се променят и не позволяват да изградим към тях продължителен имунитет. Ето защо грипните зарази се разпространяват с висока интензивност и ежегодно причиняват сериозни проблеми.

Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Вирусите се предават от болни на здрави хора основно чрез секрета, който се отделя от носа и устата при кихане и кашляне. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни.

Характерно е внезапното начало с втрисане, висока температура, главоболие, общо неразположение, физическа слабост, зачервено гърло, болки в мускулите и ставите. След ден-два към неразположението на болния вече се добавят кашлица и хрема

Понякога грипът преминава леко, но често инфекцията води до тежки усложнения, особено при хора с хронични белодробни, сърдечно-съдови, имунодефицитни заболявания, диабет и други. . Най-честите са свързани с дихателната, сърдечно-съдовата система, централната и периферната нервна система.

Основно средство за профилактика на грипа и намаляване на заболяемостта, смъртността и тежките усложнения са съвременните грипни ваксини. Разработени са безопасни и ефективни ваксини, които се прилагат повече от 60 години. При здрави хора грипните ваксини може да предотвратят 70% до 90% от заболяванията от грип.

Ваксината се поставя се ежегодно, защото изграденият имунитет се изчерпва. Всяка година Световната здравна организация (СЗО) препоръчва различен състав на грипните ваксини в зависимост от прогнозата кои вируси на грипа ще се разпространяват. На базата на тези ежегодни прогнози производителите на ваксини включват в тях съответните щамове.

За настоящия сезон това са щамовете Бризбейн, Канзас, Колорадо и Пукет, два от тях са тип А и два – тип В.

На пазара има тривалентна ваксина, която съдържа грипните щамове Бризбейн, Канзас и Колорадо, и четиривалентна, в която освен тези три щама е включен и Пукет.

За поставяне на противогрипна ваксина най-подходящи са октомври и ноември, когато разпространението на острите респираторни заболявания не е толкова високо, т.е. вероятността хората да са здрави е по-голяма. Когато се поставя ваксината, човек трябва да е здрав. Защитният ефект на ваксината се проявява 2-3 седмици след имунизацията.

Имунизацията срещу грип е препоръчителна за всички лица, навършили 65 години, както и на други лица: възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от някои хронични заболявания, за живеещи в организирани колективи /специализирани институции за предоставяне на социални услуги, военни поделения, общежития и др./, за лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им / транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др./ или лица, които могат да заразят високорискови пациенти /членове на семейството, персонал на лечебни, здравни и социални заведения/.

С цел снижение на заболяемостта и смъртността от сезонен грип и усложненията му, повишаване на имунизационния обхват при възрастните хора над 65г., Министерство на здравеопазването разработи Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022г.

Целева група на програмата са най-уязвимите – а именно лицата, навършили 65 години. При хората в напреднала възраст ваксината намалява тежкото протичане и усложнения до 60%, а смъртните случаи с 80%.

Общопрактикуващите лекари ще препоръчват, изписват и поставят противогрипна ваксина на лицата от целевата група.

В имунизационния кабинет на РЗИ Смолян могат да се имунизират срещу грип всички желаещи, с ваксина закупена от аптечната мрежа. Цената на манипулацията е 2 лв.

Най-добрият начин да защитим себе си и своите близки от грипа – това сериозно заболяване, което толкова често подценяваме, е като се ваксинираме.

д-р Сийка Чернева

директор на дирекция “Надзор на заразните болести“

Вирни се горе