Гъбите предпазват от рак на гърдата

Гъбите предпазват от рак на гърдата

Хапването на гъби и пиенето на зелен чай намаляват в голяма степен опасността от развитие на рак на гърдата. До този извод са стигнали австралийско изследване, съобщава АФП.

Изследователката Мин Занг от университета в Западна Австралия, проучила 2018 жени от югоизточния китайски град Ханчжоу в периода между юли 2004 и септември 2005 г. Половината от китайките имали рак на гърдата. Това е най-разпространеният тип рак при жените по света, но Мин твърди, че в Китай процентът на заболелите жени е четиридо пет пъти по-малък в сравнение с развитите страни.

“Ние установихме, че по-голямата консумация на гъби намалява опасността при китайките, които се приближават или са навлезли в периода на менопауза. Намаляване на опасността се наблюдава при едновременното приемана на гъби и зелен чай“, съобщава Мин. Опасността от рак на гърдата значително намалява с увеличаването на консумацията на гъби, пресните и изсушените гъби са еднакво полезни.

“Консумирането на 10 грама гъби на ден дава положителни резултати“, заявява още Мин. Според резултатите жените, които консумирали предимно пресни гъби, били изложени на около две трети по-малка опасност да развият рак на гърдата спрямо тези, които не ядат гъби.

Вирни се горе