Фалшива тревога: Няма ебола в България

Фалшива тревога: Няма ебола в България

Кръвните тестове на 57-годишният мъж, настанен във ВМА, излязоха късно през нощта

Пациентът, приет във ВМА, не е болен от ебола, обявиха късно през нощта от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

57-годишният пациент беше приет вчера в инфекциозното отделение на Военномедицинската академия, тъй като проявяваше грипоподобни симптоми.

Мъжът е пътувал в Сиера Леоне,една от най-засегнатите от ебола западноафрикански държави. Прибрал се е преди сравнително доста време – три седмици, но инкубационният период на болестта е именно 21 дни.

„Ебола в България няма“,потвърди тази сутрин и здравният министър Петър Москов.

„Всяко едно от тези действия беше извършено по изрична моя писмена заповед. Предпочитам да имам свръхреакция пред това, да допуснем зараза в България. Опасността от инцидент от ебола остава на ниско ниво, но ще бъдат взети всички поуки от вчерашния ден“, каза още той.

Москов обяви, че неговото ведомство ще започне информационна кампания, насочена към пътуващи в страни с ебола.

Резултатите показват, че кръвните проби не съдържат РНК на вируса ебола. Уверението е на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който докладва в щаба на Министерство на здравеопазването.

Тази сутрин проф. Кантарджиев заяви пред БНТ, че не е нужно да се правят международни изследвания, когато пробата е отрицателна, предаде БТА.

„Специалистите, които изследваха пробата, са достатъчни квалифицирани, за да кажат, че в материала, изпратен от ВМА, няма РНК на вируса на ебола. Междувременно всички, които се връщат от страни, засегнати от заразата, трябва да следят здравословното си състояние и при съмнение да се обърнат към здравните власти“, уточни проф. Кантарджиев.

Пациентът, за когото имаше съмнения дали не носител на опасния вирус, е имал хронични заболявания, нарушена функция на черния дроб и бъбреците, които първоначално допълнително са замъглили картината на диагнозата му.

Вирни се горе