Евтино балнеолечение за 38 хиляди нашенци

Евтино балнеолечение за 38 хиляди нашенци

Програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация стартира на 2-ри май в 43 балнеокомплекса в страната.

Близо 38 000 души ще могат да сe възползват от евтино лечение в санаториум по програмата на Националния осигурителен институт (НОИ) за профилактика и рехабилитация, която започва на 2 май.

От нея могат да се възползват всички работещи с изрядни осигуровки, които са получили направление от личния си лекар и имат епикризи или изследвания, доказващи необходимостта от лечение.

Гастрит, колит, язва, хроничен бронхит, синузит, болки в гърба, усложнения след грип – са част от диагнозите, които ще бъдат лекувани.

През тази година за програмата са планирани 15.3 млн. лв., или с над 2 млн. лв. повече спрямо 2010 г. Средствата идват от вноските и данъците на всички осигурени.

Средният разход за човек е 387 лв. НОИ плаща за 10 нощувки с по 4 процедури на ден и по 5 лв. за храна. Почиващите доплащат до пълен пансион в зависимост от цените в различните санаториуми. Цените в базите варират между 170 и 200 лв. Така десет дни рехабилитация излизат най-много по 20 лв. на ден, и то ако работещият иска да плати отделно за обяд и вечеря.

Тази година освен в 18-те бази на дружеството “Профилактика, рехабилитация и отдих”, работещите ще могат да почиват и в санаториумите на “Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс”, три лечебници към Военномедицинска академия и в още девет заведения.

Всичките 43 балнеокомплекса са разположени в райони, известни с лековитите свойства на минералните си извори – Велинград, Хисаря, Вършец, Сандански, Поморие, Банкя.

Право да участват в програмата имат хората, които са се осигурявали за майчинство и общо заболяване и/или за трудова злополука и професионална болест минимум в последните шест месеца преди началото на процедурите.

Необходимите документи са: направление от личния лекар, което трябва да е издадено не по-рано от 30 дни преди датата на почивката; лична карта, удостоверение, че необходимите осигуровки са платени, както и медицинска документация за наличието и развитието на заболяването, за което е издадено направлението.

Въпреки че е насочена предимно към работещи, субсидия от НОИ могат да получат и работещи пенсионери с платени вноски. В програмата могат да участват и хора с инвалидна пенсия, ако не са навършили пенсионната възраст (60 години за жените и 63 години за мъжете).

В тези случаи кандидатите трябва да представят в НОИ решение на ТЕЛК. Ако желаещите да се включат в програмата за рехабилитация са в отпуск по болест, в болничния им трябва да е отразено, че за лечението им е необходим съответният санаторен режим.

Всички документи трябва да се представят в съответното териториално поделение на НОИ десет работни дни преди постъпването в избрания санаториум. Кандидатстването е на принципа “най-бързият печели” до изчерпването на средствата, което обикновено се случва през октомври-ноември.

Резервациите се правят от кандидатстващите по програмата в избраната от тях база по телефона или имейл. Списък и контакти на всички комплекси има на сайта на НОИ, www.nssi.bg, в секцията “Профилактика и рехабилитация”.

Там може да се прочете и за болестите, които се лекуват във всеки комплекс, за противопоказанията, както и за сумата, която трябва да се доплати за храна. За същата информация може да се попита и в териториалното поделение на осигурителния институт по местоживеене.

Вирни се горе