Енергийните напитки са опасни за децата

Енергийните напитки са опасни за децата

Висококофеиновите напитки, които често съдържат таурин, гуарана и жен-шен, могат да причинят “пристъпи, мания, припадък и дори внезапна смърт”, предупреждават медиците от американското списание “Педиатрикс”, пише “Дейли Телеграф”, цитиран от КРОСС.

След редица проучвания на ефектите от консумацията на енергийни напитки лекарите стигат до извода, че “те нямат никакъв терапевтичен ефект, като много от съставките не са достатъчно изучени и не са законово регулирани”.

Енергийните напитки са често рекламирани сред подрастващите, като най-често се изобразяват екстремни спортове като скейт- и сноубординг, както и Формула 1, за да се привлекат клиенти. Много от тях съдържат тройно количество кофеин в сравнение с кутийка кола, докато други – петорно. Подрастващите често изпиват по няколко такива напитки за вечер, като понякога ги комбинират и с алкохол. Консумацията им има сериозни негативни ефекти при млади хора с епилепсия, диабет, сърдечни аномалии, поведенческо разстройство , както и при взимането на определени лекарства.

Консумацията на напитки с високо съдържание на кофеин може да изостри сърдечните заболявания при децата, причинявайки високо кръвно, аритмия и дори внезапна смърт.

Вирни се горе