Едва 6% от хората в област Смолян се прегледаха безплатно за онкологични заболявания

Едва 6% от хората в област Смолян се прегледаха безплатно за онкологични заболявания

Едва 6% от хората в област Смолян, поканени да се прегледат безплатно по проекта „СПРИ и се прегледай“ са извършили своите скринингови прегледи за онкологични заболявания, съобщиха от пресцентъра на РЗИ-Смолян.

В периода м. юни – м. август 2013г., Министерство на здравеопазването е изпратило 5416 покани на жени и мъже от област Смолян за безплатни скринингови прегледи по проект „СПРИ и се прегледай“ от Националната кампания за ранна диагностика на онкологични заболявания. Писмата са изпратени до целевите групи в три последователни селекции като са включени хора от различни възрастови групи:

2939 жени на възраст от 25 до 60 години – за ранна диагностика на рак на шийката на матката;

494 жени на възраст от 50 до 69 години – за ранна диагностика на рак на гърдата;

1983 жени и мъже навършили 50 години – за ранна диагностика на рак на дебелото и правото черво.

Право на безплатно скринингово изследване имат само лицата получили покана, като участието е доброволно и безплатно. Прегледите могат да се извършват в рамките на посочения в поканата срок. Лицата, неявили се на преглед в този период, получават втора покана за преглед от Министерство на здравеопазването. Няма ограничения за гражданите относно населеното място и специалиста при когото ще провеждат своите прегледи, единствено условие е лечебното заведение да има сключен договор с Министерство на здравеопазването за работа по проекта.

До този момент в област Смолян са сключени договори с лечебни заведения за прегледи по трите локализации. За скринингово изследване на рак на шийката на матката:

В град Смолян – д-р Ася Чангалова, д-р Наделина Кръстева , д-р Асен Хаджийски, д-р Халед Хамо, д-р Антон Лалов, д-р Маргарита Пищалова и д-р Мария Събева .

В град Златоград работи по проекта д-р Албена Чинарева – АГ специалист

В град Девин – д-р Ася Чангалова

За скринингово изследване на рак на гърдата:

В град Смолян – д-р Атанас Белчилов и д-р Стефан Кисимов – хирургия, д-р Петър Лалов – образна диагностика /мамограф/.

За скринингово изследване на рак на дебелото и правото черво:

В град Смолян -д-р Петя Кокудева

Към 17 септември 2013г. от поканените 5416 лица в област Смолян едва 321 са извършили своите скринингови прегледи. Причините за изключително ниската активност от страна на гражданите са неясни, но биха могли да се дължат на преминалия отпускарски сезон, отдалечеността на някои населени места до градовете, в които има сключени договори с лечебни заведения и липса на достатъчно финансови средства, с които получилите покани за скрининг да обезпечат пътуванията си.

Вирни се горе