Джипи от Рудозем изпълни на 100% програмата за ваксинация

Джипи от Рудозем изпълни на 100% програмата за ваксинация

Един от личните лекари на община Рудозем изпълни на 100% националната програма за профилактика на рака на маточната шийка. Това е д-р Валентин Димитров, които успя да убеди всички свои пациенти подлежащи на ваксинация.

Това е програма на Министерството на здравеопазването, чрез която всички 12-годишни момичета могат да се ваксинират безплатно срещу рака на маточната шийка. Още в началото на тази кампания от Министерството на здравеопазването изразиха надежда , че около 80% от момичетата родени след 2000-ната година ще се подложат на ваксинацията. По неофициална статистика безплатната ваксинация в страната е обхванала едва 8-16 % от навършилите 12 години момичета. В област Смолян са обхванати около 12 %, според статистика на РИОКОЗ. От всички общини в България само една община има 100 %-но изпълнение и това е община Мъглиж, област Стара Загора.

От РИОКОЗ – Смолян съобщиха още, че програмата стартира през 2012 година, но тя е с продължителност до 2016 година. В периодa 2012-2016 година всички момичета, които навършват 12 години могат да заявят ваксината със съгласието на родителите си при своите лични лекари. Основната цел на тази национална програма е да бъдат предпазени всички млади момичета от това социално значимо заболяване

Вирни се горе