Дора Янкова: Работим активно за разкриване на болницата в Девин в най-кратки срокове

  Дора Янкова:  Работим активно за разкриване на болницата в Девин в най-кратки срокове

Депутатската лансира законови промени, които да позволяват в рудодобивните райони да се въведат специални здравни програми за профилактика

Правителството не е спирало да работи за разкриване на болницата в Девин и съвсем скоро тя ще отвори врати в подкрепа на жителите на Доспат, Борино и Девин, какъвто ангажимент поехме пред родопчани. Това заяви смолянският депутат от Коалиция за България Дора Янкова на среща с директорът на Районната здравно-осигурителна каса д-р Кузман Гелов и директорът на РИОКОЗ д-р Мими Кубатева.

На работната среща бе обсъдено състоянието със здравеопазването в областта и бяха набелязани конкретни мерки за решаване на най-неотложните въпроси. Янкова посочи, че след като правителството осигури още 700 хил.лв. за възстановяване на здравното заведение в Девин вече няма пречки то да бъде разкрито наново. Община Девин е обявила обществени поръчки за избор на фирми, които да извършат необходимия ремонт на сградения фонд.

Д-р Гелов и д-р Кубатева подчертаха ,че основният проблем на здравеопазването в областта е липсата на медицински кадри, заради което има много незаети лекарски практики, основно в селата. В тази връзка Дора Янкова съобщи, че с група експерти се работи за въвеждане на лансираната преди време идея за телемедицина, като Смолянска област ще е пилотен модел в страната. Проектът ще позволи връзка в реално време между болниците в региона и страната със здравните служби и лекарски практики, което ще даде възможност по електронен път да се извършват наблюдения и няколко вида изследвания, без пациентът да пътува до специализирано заведение. Паралелно с това се обмислят и законови промени, които да дадат повече правомощия на парамедиците, които могат да поемат здравните грижи в малките населени места. Това до някъде ще компенсира липсата на лекари.

Янкова съобщи още, че е получила тревожен сигнал от Златоградско, свързан с повишена заболеваемост сред населението от астма, силикоза и туберкулоза. Най-много заболели има в района на флотационната фабрика в село Ерма река, както и около населените места с активен рудодобив и хвостохранилища. В тази връзка народния представител ще предложи Министерството на здравеопазването да извърши мониторинг сред населението и средата в която живее, след което да се направи и специализирана здравна програма. Тя ще предложи и промени в Закона за концесиите, с които ще иска част от постъпленията от концесионни такси да се отделят за профилактика и лечение на населението в районите с рудодобив, както и за подобряване на околната среда. Депутатката застъпи тезата и за повече профилактични прегледи сред подрастващите и здравен мониторинг на учениците.

Янкова информира директорите на здравните инспекции в Смолян, че планира среща в гръцкото посолство, където ще бъде поставен въпросът за срок за завършване на онкоцентъра в Смолян.

Вирни се горе