Доплащаме за доктор, ако не щем да чакаме

Доплащаме за доктор, ако не щем да чакаме

Пациентите ще доплащат за преглед и лечение при лекар специалист, ако не искат да чакат за издаване на направление от личния доктор и за ред при специалиста. Това е залегнало в концепцията за по-добро здравеопазване в България, която кабинетът прие на свое заседание вчера, съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов. По думите му сумата ще е символична, но пък ще въведе ред и стимул да се ходи на доктор, когато човек действително има потребност, а не за всяка прищявка.

Националната здравноосигурителна каса ще остане и занапред единствената институция, в която ще постъпват вноските от задължителното здравно осигуряване. В частните фондове, както и досега,

хората ще се осигуряват само доброволно

и допълнително за някои екстри, които не са включени в пакета от медицински услуги на НЗОК. Те обаче няма да извършват и задължително осигуряване, каквито идеи се дебатираха от политици и здравни експерти в последните две години, категоричен бе министър Константинов. Ако разрешим на частниците да извършват задължително осигуряване, те ще избират предимно младите и здрави хора за свои клиенти, а възрастните никой няма да ги иска. Като малка и бедна държава ние не можем да си позволим да правим фонд за осигуряването само за възрастни и болни хора, както се практикува в някои богати страни, обоснова се той.

Солени глоби ще плащат обаче хората, ако не заведат децата си на задължителна имунизация или пък пропуснат профилактичен преглед. Не е изключено дори да се стигне до заплащане на лечението от джоба на този, който е пропуснал профилактиката. Това пък ще залегне в закон за задълженията на пациента, чийто проект се очаква да бъде завършен до средата на следващата година, каза още министър Стефан Константинов и обясни, че новият нормативен документ, който тепърва предстои да се пише, ще се подготвя по настояване на пациентските организации. От 2012 г. в болниците ще ни лекуват по австралийски модел, предвижда още концепцията на правителството. Досегашните клинични пътеки ще отпаднат, като те ще бъдат заменени от т.нар. диагностично свързани групи.

Новата форма ще бъде в интерес не само на болниците, които ще получават по-добро заплащане по тях, но и определено ще бъде в интерес за пациента, подчерта д-р Стефан Константинов.

Диагностично свързаните групи позволяват, когато човек с няколко заболявания попадне в лечебно заведение и някое от съпътстващите се обостри, той да бъде лекуван и по основното, и по съпътстващото, без да се губи време. Сега по клинични пътеки на клиниките се плаща само по определена диагноза, което не позволява на докторите да лекуват и останалите болести на пациента. Например ако той е приет за лечение от пневмония, но междувременно се обостри старо негово бъбречно заболяване, лекарите го лекуват само от пневмония, тъй като касата не им плаща разходите за лечението на бъбречното заболяване. По тази причина сега на много места се налага един пациент да бъде приеман и изписван в рамките на един ден от едно отделение в друго, за да може да бъде лекуван по-добре.

Новата система ще даде възможност на болниците да получават

по-адекватно финансиране за разходите

които правят при лечението на всеки отделен случай. Сега действащият механизъм на клиничните пътеки не отчита тези специфики, а само конкретната диагноза на пациента. Това води до получаването на едни и същи средства за лечението на различни по тежест случаи, за които лечебните заведения реално са изразходвали и различни средства, заяви д-р Ивайло Ваклинов, експерт в Министерството на здравеопазването.

Три милиона лева са необходими за въвеждането на диагностично свързаните групи, като ноу-хау за тях ще бъде купено от Австралия, където тази система работи най-добре и е заимствана от повечето европейски държави, обясни министър Константинов.

Вирни се горе