До месец пускат в експлоатация ядрено-магнитния резонанс в МБАЛ-Смолян

До месец пускат в експлоатация ядрено-магнитния резонанс в МБАЛ-Смолян

По изпълнявания от МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”АД – гр. Смолян проект „Подкрепа за реконструкция , обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градски агломерации” на обща стойност 7 479 738, преди няколко дни в МБАЛ – Смолян доставиха дигитален графичноскопичен рентгенов апарат и дигитален мамограф, които се монтират в ренгтеново отделение на смолянската болница.

Припомняме, че преди няколко месеца здравното заведение се оборудва с ядрено-магнитен резонанс, чиято стойност е 1 677 199 лева. За монтажа на апаратурата бе основно построена зала, която да отговаря на специалните изисквания за работата на съоръжението. Със високотехнологичната апаратура, която тежи 6 тона ще работят всички специалисти от Рентгеново отделение и бъде на разположение на пациентите 24 часа в денонощието. В момента екипа се обучава и до месец модерното оборудване ще бъде въведено в експлоатация и достъпно за ползване от гражданите на Смолян и цялата област. ЯМР е от най-ново поколение, произведен е от фирмата „Дженерал Електрик” – САЩ. Методиката не е евтина, но е ценово ефективна, посредством елиминиране необходимостта от инвазивни рентгенови процедури, биопсии и др.

"С този мащабен проект, нашата болница прави сериозна стъпка към превръщането си във високотехнологично лечебно заведение. Подобряваме нивото на диагностичната дейност и особено за ранно откриване и диагностициране на онкологични и други заболявания, посочи изпълнителният директор д-р Марин Даракчиев.

Цялата сграда е с изцяло подменена дограма. А с направената реконструкция на отоплителната инсталация, новата парокотелна централа и монтирането на соларна инсталация на покрива ние повишаваме енергийната ефективност и комфорта на пациентите и работещите в МБАЛ. Очакваме оттук нататък и значително снижение на разходите ни за отопление, каза още д-р Даракчиев.

Вирни се горе