Девет са излекуваните пациенти от COVID-19 в смолянската болница

Девет са излекуваните пациенти от COVID-19 в смолянската болница

33 са случаите на заразени с коронавирус в област Смолян от началота на епидемията

Девет са излекуваните пациенти от COVID-19 в смолянската болница, от общо 13 от началото на епидемията. Това съобщи на брифинг днес изп.директор на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев. На срещата с медиите присъстваха още директора на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева, която съобщи, че са взети 395 проби с PCR теста до момента и 420 са пробите с така наречените бързи тестове. От новите 139 бързи теста направени през миналата седмица наличието на антитела са показали 13.6% процента, като високия процент се запазва. Поставени под карантина са около 200 души. През миналата седмица здравните инспектори са проверили 12 аптеки в областта за спекулативни цени, като не са установени нарушения, заяви д-р Кубатева.

“На лечение в Интензивното отделение на Смолянската болница са 6-ма пациенти, които са в добро общо състояние и 1 пациент настанен в ОАИЛ, още в края на месец март, като лекарите са борят с усложненията, а теста за коронавирус е отрицателен”, съобщи д-р Даракчиев. По думите му изписаните и оздравели лица са девет от общо 13 от началото на пандемията, предстои изписването и на още пациенти тази седмица, допълни директора на лечебното заведение. "На този етап по препоръка на болничния епидемиолог тестват болничния персонал на лечебтното заведение, каза още д-р Даракчиев. До момента са направени 77 PCR и 59 бързи теста. Седмицата е преминала спокойно по думите на д-р Даракчиев.

“За четири дни са образувани 3 бързи производства срещу три лица нарушили епидемиологичните мерки, продължава контрола и по отношение на декларациите, като до момента са разгледани 741 декларации в 5 процента от тях има разминавания”, съобщи ст.комисар Николай Димов, директор на ОДМВР-Смолян. “Пътния трафик е увеличен значително последните дни, искам да обърна внимание водачите да спазват правилата, като ние засилваме контрола”, съобщи комисар Димов. Само за 30 минути са установени 6-ма водачи със скорост над 80 км., по думите на комисар Димов, който апелира да се спазват правилата за движение по пътищата и допустимата скорост в населените места.

В заключение областният управител и председател на кризисния щаб Недялко Славов съобщи, че в общежитието няма настанени лица, а от днес със заповед на министъра на здравеопазването са разрешение посещенията в паркове.

Вирни се горе