Дебатът е открит

Дебатът е открит

Позиция на д-р Андрей Кехайов във връзка с НРД

Съборът в Пловдив бе потвърждение на идейната безпомощност на управителния съвет да ръководи БЛС. За втори път в историята на националното рамково договаряне делегатите бламираха Управителния съвет, като му отнеха правото да подпише НРД (първият беше през 2002 година, когато въпреки че Съборът гласува против подписване, тогавашният председател д-р Димитър Игнатов подписа НРД). Това означава, че делегатите дават изключително слаба оценка на ръководството за незащитените икономически интереси на лекарите. Бих определил този акт като достойно поведение на всички делегати от страната.

Поради непроведения предварителен дебат и поради факта, че в дневния ред на събора НРД бе разгледан само за два часа, пропуснати бяха възможности за обсъждане на някои положителни неща. Разбира се, че повишенията, дори и минимални, на някои цени са известно подобрение, но те са получени при някакви условия и неясни договорки. И вместо да обсъди достойно какво точно може да бъде прието, ръководството излиза с политически декларации и отклонява вниманието с въпроси, които не касаят нито лекарите, нито обществото.

До тук се стигна след подписване на няколко НРД, с които лекарите бяха заблуждавани, че се извършва договаряне. Това е истинската интерпретация на случилото се на събора и всичко друго би звучало като опит за оправдание. Ще припомня, че само няколко дни преди Националния съвет бе заявено, че Управителният съвет иска подписване на НРД. Но мнението на лекарите и делегатите се оказа много по-различно. Наред с това единствената съществена промяна, приета в устава, е промяната на стойността на членския внос, но без да са защитени икономическите интереси. Това се е случило след неколкократни процедури на гласуване. Унизителен е фактът, че месечният разход на БЛС за неговия председател е 6-7 хил. лв., може би още толкова получава той за работата си в ДКЦ, като използва всякакви служебни привилегии. Примерът му е заразителен и за заместник председателите на съсловната организация и отново след неколкократни процедури и те ще взимат възнаграждения. Нищо чудно на следващия събор да се гласуват заплати и на членовете на Управителния съвет. Всичко това е изключително скандално, недопустимо и дълбоко неморално. Мнението на много от делегатите е, че при гласуването на членския внос е била извършена манипулация и се задава въпроса дали промените в устава са законосъобразни и дали са приети по установения от закона ред. И всичко това при положение, че УС не можа да изработи такъв рамков договор, с който да се подобрят параметрите и да се защитят интересите на лекарите. Бих определил събора като катастрофален, а ръководството и неговият председател продължават да се интересуват само от своите интереси. На практика не се знае на кого служат те. Ще припомня унизителния факт, че през 2010 г. д-р Райчинов подписа документа, с които средствата от резерва на НЗОК бяха прехвърлени в държавния резерв. Това е най-голямото престъпление срещу лекарите и срещу здравноосигурените лица. Там е генезисът на проблема. Защото сега можеха да бъдат извадени средства от този резерв, за да се решат проблемите.

Прогнозата ми е, че през следващите месеци това ще доведе до много сериозно задълбочаване на проблемите, които се прикриваха под една или друга форма. След неподписването на договора ни очаква една много тежка година за здравеопазването. Очевидно е, че ръководството не осъзнава фактите и е в невъзможност да извършва обективни анализи. В БЛС ще текат сериозни процеси, защото дебатът остава открит. Въпросът необходим ли е лекарски съюз, който не изпълнява законните си ангажименти, тепърва ще бъде дискутиран. Подобна позиция изразих и преди десетина дни, а след събора тази теза се засилва. Очаквам след празниците всички да осъзнаят, че ще започне нова преоценка за това, какво е БЛС, какво трябва да се направи, какви трябва да бъдат перспективите. В заключение ще обобщя, че това ръководство на съсловната организация не е в състояние да проведе никаква политика, с която да подобри състоянието на българските лекари и да стабилизира организацията. Следват се курсове на зависимости, на непрозрачност в управлението на ресурсите и на неясна политика. На практика НРД бе отнет като възможност от БЛС и по този начин икономическата защита на лекарите е премахната. Тогава за какво се събира членски внос?

Вирни се горе