Даниела Дариткова: Не ограничаваме пушачите, осигуряваме по-здрава среда

Даниела Дариткова: Не ограничаваме пушачите, осигуряваме по-здрава среда

“Приемането на Закона за забрана на тютюнопушенето е изключително важна стъпка напред. По никакъв начин не искаме да ограничим правата на пушачите, но искаме да осигурим една по-здрава среда”, коментира председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова пред БНР.

“Когато пристъпихме към тази промяна, ние получихме подкрепа от Дружеството на кардиолозите в България, защото краткосрочните последствия са върху сърдечно-съдовата система, а ние сме на първо място в Европа по сърдечно-съдова смъртност”, добави Дариткова.

“Една инвестиция в здраве ще се върне по-късно. Разговаряла съм с ресторантьорите и много от тях са изплатили голяма част от инвестициите си. Освен това от забраната загуби ще имат единствено производителите и търговците на цигари, защото наистина се намалява общата употреба на цигари”, категорична бе тя.

“С този закон ми е отнета свободата на избор”, каза от своя страна журналистът Ива Николова. “Изборът дали ще пуша, или не, е мой”, подчерта тя.

“Нещо, когато се забранява, вкарва в други категории хората. Само преди 2 години на всички ресторантьори им беше обещано, че ако разделят заведенията си на места за пушачи и непушачи ще могат да изплатят кредитите си за тези трансформация, защото този закон няма да влезе в сила веднага. Сега тези хора са го направили, но няма как да изплащат кредитите си. Точно преди летния сезон българският ресторантьорски и хотелски бизнес ще понесе сериозни загуби”, каза Николова.

Вирни се горе