Д-р Сергей Сиденко: „Ще се справим, нямаме право да се отказваме“

Д-р Сергей Сиденко: „Ще се справим, нямаме право да се отказваме“

Д-р Сергей Сиденко е специалист по епидемиология на инфекциозните болести, завеждащ сектор „Болнична епидемиология“ в МБАЛ-Смолян.

Д- р Сиденко, благодаря ви, че отделихте от времето си, за това интервю. Първо ще ви помоля да ни разкажете накратко за себе си, къде сте завършил и как се озовахте в Смолян?

За всички е ясно, че съм руснак. Завършил съм медицина през 1986 в Медицинската държавна академия в Санкт Петербург. Като студенти се запознахме с моята съпруга д-р Елена Славкова и през 1987 година дойдохме в България. По разпределение на 2 ноември 1987 година започнахме работа в ХЕИ в Смолян. Трябваше да изкараме тук 3 години, станаха 33.

Като епидемиолог бихте ли ни обяснили каква е спецификата и кое най-ярко отличава Ковид – 19 от останалите коронавируси?

Коронавирусите са много видове, над 40 – типове, видове и щамове. Има определена група коронавируси от 4 щама, които циркулират между хората и отговарят за респираторни сезонни инфекции. До тази година ние не ги следяхме. Те влизаха в групата на респираторните инфекции, които протичат леко. Ковид – 19 е нов вирус, в сравнение с другите 4, които циркулират, като изключим МЕРС и САРС, които също са били коронавируси, но не са възникнали епидемични взривове и са затихнали. В сравнение с тях обаче, новият коронавирус протича много по-леко. Да, ние виждаме, че положението е сериозно, защото сега целенасочено гледаме към него. Така както свинския грип, когато дойде първата вълна, донесе много жертви. Явно мутациите на вируса не са настроени от природата така, че да загива заедно с хазяина си. Той ще се опита да се засели в нашето общество, както другите респираторни вируси. Мутациите са по-леки, щамовете искат да си запазят своя цикъл на живот, мутирайки в организма, за да се предават. Вероятно, надявам се, че това ще стане и с новия коронавирус. Има логика той да се засели в обществото и да се превърне в обикновен сезонен вирус. Но понеже сега е ново заболаване, трябва да завладее цялото население на планетата.

Как ще коментирате високата смъртност?

Смъртността е след определена група население – възрастни, хора с хронични заболявания, онкоболни, хора с отслабен имунитет. Те понасят вируса тежко, за съжаление понякога и с летален край.

Д-р Сиденко, адекватни ли са мерките в момента?

Достатъчни са. Няма нужда да се прави нищо повече. Трябва да се спазват тези мерки. Те са простички – маски, дистанция, дезинфекция, миене на ръце. Напълно достатъчни, за да намалят инфектиращата доза. Затварянето на заведенията, забрана за масови мероприятия, ограничаване на контактите и т.н., спомагат да се забави интензитета на вируса. Епидемичния процес няма да спре, но нека е по-бавен, по-дозиран, за да можем и ние да работим по-спокойно.

Учениците трябва ли да ходят на училище или да се обучават дистанционно?

Аз лично съм за да ходят на училище. Преподаватели, учители, персонал на училище да спазват мерките, за да се пазят от децата Влизайки в час, да бъдат с маски и на дистанция. Децата не са виновни, че са здрави носители. Няма логика в това да ги виним, че са разпространители на вируса. Да, ще има деца, които ще се разболеят с явна клиника. Но начина на поведение е прост – това дете да бъде лекувано, да бъде изолирано от класа. Другото просто е ненужно, това е демагогия. Ама дали това дете е предало на еди- кое си дете вируса. Вероятно е предало, ако не в класа, то извън училище. Няма как да избягаме от вируса. Той ще мине през всички нас. Дано да бъде по-леко, да добием имунитет с минимални клинични прояви.

Достатъчно защитен ли е персонала на МБАЛ – Смолян?

Имаме достатъчно различни видове предпазни средства, защото във всяко отделение се ползват различни предпазни средства. Но като цяло – маски, защитни престилки, дезинфектанти има. Трудно е персонала да се зарази в болницата, там е защитен. Но все пак тези хора живеят в обществото, посещават същите магазини, ходят в същите кафенета, срещат се с хора… Моята основна задача е да предпазя персонала от някаква грешка по линия на защита, за да не се допусне разпространение на вируса вътре в болницата.

Д-р Сиденко, говорено е много за симптомите, но все пак, може ли да кажете един конкретен, отличителен за Ковид-19?

Не, няма такъв. Един характерен симптом няма, някой който да изпъква на 80-90 %. Температура, кашлица, мускулни болки, чревни разстройства, загуба на обонянието. Има и хора, които минават само с някакво неразположение и имат вече имат изграден имунитет. Може да мине и без температура изобщо. Различни са. При някои хора минават буквално за пет дни, дори без да се обърнат към доктор.

Хората като че ли масово се презапасяват с антивирусни препарати, витамини, дори и с антибиотици. Кога трябва да прибягваме до самолечение?

Има един принцип, че вирусната инфекция не се лекува с антибиотици. Употребявайки ги безразборно, ние реално изчистваме нормалната наша микрофлора и така разчистваме полето за действие на вируса. Безразборната употреба на антибиотици доведе до там, че вече сред нас циркулират баналните стафилококи и пневмококи, които са антибиотико резистентни. Представете си върху тази вирусна инфекция ви се наслага някакъв стафилокок, не ваш, защото вашия, с който си съжителствате, е изчистен с антибиотик. Бактериална пневмония гарантирам, защото тя ще се развие на базата на вашия отслабен имунитет след вирусна инфекция и то резистентна към антибиотици. Затова антибиотиците трябва да се прилагат много примерено много дозирано и без нужда да не се вземат. Това не е филия хляб да я изядеш за закуска.

Вашите препоръки относно профилактиката?

Балансирано хранене, богато на витамини, на белтъчини, това е задължително в такива ситуации. Който усеща, че има нужда да подсилва имунната система, има достатъчно добавки, а относно природната аптека, тя на никого не е навредила.

Докторе, да поговорим и за хората, които вече са преболедували и имат антитела.

Да им честитя!

Дава ли им това някаква сигурност и спокойствие?

Определено спокойствие можем да дадем. Хората, които наблюдаваме от месец април насам, продължават да поддържат достатъчно високо ниво на антитела от клас IgG. Спад на антитела мисля, че засега не наблюдаваме, защото не живеем в стерилно общество. Вирусът не е изчезнал и постоянно има дразнител на нашия имунитет. Тези, които имат антитела, ги държат на ниво, заради дразнителя. Тези, които в момента придобиват антитела те ще ги образуват още. Все пак инфекцията е още нова за нас, минало е много малко време, но категорично мога да кажа, че антителата не изчезват след шест месеца, щом живеем в нестерилно общество. Въпреки това, аз препоръчвам и на преболедувалите и сдобили се с антитела да спазват мерките, за да може при общуване със заразен човек, да намалят дозата на вируса.

Тоест, може да има повторно заразяване?

Ако при даден човек, все още не е достатъчно напрегнат имунитета, антителата все още не са достатъчни, сблъсквайки се с прекалено голяма доза вирус може да има реинфекция. Вероятно, по обикновената логика, възможно е повторно заразяване, но все пак и организма не седи, не е заспал, имунитета ще отреагира. Може да прекара и втора инфекция, но ще бъде по-леко. И все пак не препоръчвам тези експерименти. Нека се изчисти епидемията, да излезем на чисто ниво, да няма вирус, да измерим имунитета на хората, примерно следващата година, да видим хората, които имат антитела ще боледуват ли от респираторни инфекции. Ще ги проследя тази група с антитела от април, какво ще се случи след година и тогава ще правим изводи.

Какви са вашите прогнози, докторе? Знаете ли колко хора се питат кога ще свърши всичко това?

Поне 80 % трябва да имат среща с този вирус. После вероятно ще има единични случаи от тези 20 %. Една тайна надежда имам, че вирусът ще отслабне по една причина: Всеки вирус, минавайки през имунния организъм, той губи виролентността си. Аналогия правя с морбилната инфекция доста тежка за децата. При 85 – 90 % покритие на деца с ваксина не се разболяват, защото чисто статистическа вероятност, едно не имунизирано дете, да срещне друго не имунизирано е малка. Морбилният вирус, минал през всички имунизирани организми, е отслабнал. Вероятността да се разболее неимунното дете от морбили е много слаба, но все пак е възможно. Знаете, има случаи, особено миналата година, но там имаше пробив в имунизациите. Тайничко се надявам, че Ковид-19, преминавайки през имунните организми и стигайки до неимунните, ще губи своята сила.

Какви са ви надеждите относно ваксината?

Каквато и да е ваксината ще натовари имунната система, ще й зададе някакъв имунитет, дори и да не предпази на 100 % от инфекцията, ще допринесе за по-леко протичане. Надявам се, ако няма абсолютна защита, да допринесе поне за по-леко протичане на вируса.

Има ли много желаещи да си правят тестове за антитела?

Да има. За последните пет дни сме направили 115 теста за антитела на хора от различни социални групи от общество. Резултатите показват, че около 50 % са се срещали с вируса.

Изморени ли сте вече? Ще се справите ли?

Ще се справим, нямаме право да се отказваме. Просто си вършим работата. Дано да са здрави колегите, защото предстои още много работа. Надявам се следващата седмица малко по малко да тръгнем надолу.

Вирни се горе