Д-р Петър Янев: Сляпа родопчанка на 105 г. отново прогледна

 Д-р Петър Янев: Сляпа родопчанка на 105 г. отново прогледна

105-годишната Нурие Дерменджиева от маданското село Средногорци прогледна след операция на дясното око за премахване на перде в болница в Смолян, съобщиха от лечебното заведение „Д-р Братан Шукеров”. Столетницата изумила лекарите с доброто си общо здравословно състояние. Най-възрастната жена в областта е майка на шест деца. На 45 години остава вдовица и сама се грижи за челядта. Сега баба Нурие има 14 внуци, 8 правнуци, 3-ма праправнуци, с които се гордее. Най-голямата й мечта сега е да види праправнуците си. Мъниците живеят в Англия и фамилията ги чака скоро в България. „Нурие беше с катаракта и на двете очи. Пердето се е образувало преди повече от 10 години и в последно време тя не виждаше нищо пред себе си. Преди операцията разпознаваше само светлини и сенки”, обясни д-р Петър Янев, който я оперира. „Заболяването катаракта се среща предимно при по-възрастните хора, но вече и при по-млади. В зависимост от състоянието на окото зрението най-често се възстановява напълно. Оперативното отстраняване на катаракта навлезе в България през деветдесетте години и на практика е изключително ефективен метод. Една операция може да приключи в зависимост от състоянието на окото дори и за десет минути”, изтъкна офталмологът. Знаехме, че баба Нурие ще издържи „Много изненадващо за мен като лекар е, че такъв възрастен човек се намира в толкова добро здраве като цяло. Тя е напълно здрава жена, макар и на преклонна възраст. Всички проведени консултации и изследвания показаха, че може да понесе тази операция.

Процедурата изисква локална анестезия и рискът за общото здраве на Нурие беше изключително минимален. Почти не съм изпитвал съмнения дали ще понесе самата процедура. Баба Нурие вече е добре и си е вкъщи”, разказа д-р Янев. „Жената имаше напреднало вътрешно перде. Нейните близки ми споделиха, че не може сама да се храни, защото не вижда чинията и приборите. Въпреки възрастта й се решихме да се подложи на този тип операция. Тъй като има особености при възрастните пациенти, свързани с възстановяването след такава операция, се реши да се подходи към малко по-стар тип оперативна намеса, която обаче е много по-сигурна по отношение на възстановяването, т.е. не се използва т.нар. лазер или ултразвуковото разбиване, а се премахна цялото перде едномоментно“, обясни д-р Янев. Много се вълнувах в операционната „Обикновено зрението се възстановява доста бързо – в рамките на няколко дни след операцията. На този етап е трудно да се каже доколко ще вижда като краен резултат. Трябва да мине известно време, за да може да се огледа хубаво очното дъно. Със сигурност човек на 105 години има леки дегенеративни промени. Но тя не виждаше въобще и всяко подобрение за нея ще бъде с много голяма стойност“, допълни медикът. „Тази жена е първият пациент, който оперирам на такава възраст. Бях силно развълнуван от възможността да се докосна до човек над 100 години и той да довери своето око на мен. По принцип да се очаква максимално възстановяване на зрението е рано. След операцията Нурие възстанови зрението си поне 10%, което е огромна крачка напред. Очаква се все повече да се подобрява зрението на дясното око. Другото не може да се оперира, тъй като клепачът е паднал и операцията няма да доведе до желания резултат”, каза лекарят.

„В болницата ни от няколко години имаме анализатор на зрителните функции при децата. Той ни дава яснота за диоптрите, които има детето по отношение на астигматизъм. Измерва междузеничното разстояние, диаметър на зеницата и в известна степен асиметрия в разположението на очните оси. Това е един чудесен апарат за скрининг, какъвто досега не е имало в смолянската болница. Апаратът е адаптиран специално за деца във възраст, в която е трудно да бъде извършена адекватна комуникация. Спокойно могат да бъдат изследвани дори и бебета, защото е направен по начин, с който се ангажира тяхното внимание както визуално, така и със звуци. Нужно е детето да погледне за секунди към веселото личице, нарисувано в предната част на апарата, за да излязат резултатите, които в голяма степен са достоверни. Този апарат е полезен, защото представлява бърз метод за изследване. На второ място не се изисква специална постановка, просто е нужно детето да седне в родителя си или ако е по-голямо – на столче. Изследването се извършва дистанционно, като резултатът е бърз и ясен“, обясни още офталмологът, който е един от най-младите квалифицирани специалисти в болницата в Смолян.

Вирни се горе