Д-р Нина Шехова: Изключително сме благодарни на „Българската Коледа“ за дарената апаратура

Д-р Нина Шехова: Изключително сме благодарни на „Българската Коледа“ за дарената апаратура

„Изключително сме благодарни на „Българската Коледа“ за тези два апарата, които ни предостави. Те са много важни за ранна диагностика на очни и ушни заболявания. Съвместно с РЗИ започнахме прегледи на децата от детските градини, през януари планираме те да продължат. Болниците винаги имат нужда от модерна апаратура, защото медицината се развива много бързо“. Това заяви изпълнителният директор на МБАЛ – Смолян д-р Нина Шехова по повод дарените апарати за изследване на зрението и на слуха при децата, от благотворителната инициатива под патронажа на президента на Република България. Д-р Шехова добави, че болницата е кандидатствала за апаратура в областта на онкологията, която ще подобри диагностиката и лечението на населението в Смолянска област. Предвижда се да бъдат закупени някои апарати и със собствени средства на лечебното заведение.

„Благодарни сме, че вече имаме този апарат в болницата. Той изследва отоакустичните емисии, изключително точен апарат за изследване на слуха при новородени и недоносени деца, с голям честотен обхват. Може също да се използва и при по-големи деца. Много ще ни бъде полезен за работата с новородени и деца със слухови нарушения“, заяви д-р Феликс Кабаков – лекар в отделение УНГ в болницата. Той посочи, че до сега деца, които имат проблеми със слуха от област Смолян, са пращани за изследване в София и Пловдив, поради липсата на подобен апарат в Смолян. „Ранната диагностика при децата е много важна. С този апарат още след 24-я час след раждането може да се установи дали детето има проблем със слуха. Голям плюс на апарата е, че може да се използва и при недоносените бебета, защото при тях рискът от слухови проблеми е много по-голям“, каза още д-р Кабаков. „Когато се установи проблем се вземат ранни мерки, защото ако децата имат проблем със слуха, в последствие се появяват и проблеми в говора“, добави медикът.

„Този апарат дойде при нас като една Коледна звезда, за да ни зарадва преди празниците“, заяви началникът на Очно отделение в МБАЛ – Смолян, д-р Галя Драгнева. Тя с радост демонстрира как протича един преглед с новополучения апарат за изследване на детското зрение. Апаратът позволява да се направят изследвания още от много малка възраст. Много лесен е за използване при трудно комуникиращи деца и деца с увреждания. Достатъчно е само детето да погледне за секунди към апарата, на който е изрисувано весело личице и издава забавни звуци. „Апаратът дава възможност да направим корекция в много малка възраст, неща, които родителите не са забелязали – изкривяване на погледа, по-широка или по-тясна зеница. Поели сме инициативата да преглеждаме децата в областта, така че да обхванем патологията още в най-млада възраст, защото детското зрение е приоритет“, посочи още д-р Драгнева. Новият апарат има възможност да съхранява данните от изследванията на 300 хиляди души,съобщиха от здравното заведение.

Вирни се горе