Д-р Кунчев: Няма почти никаква опасност от национална грипна епидемия

Д-р Кунчев: Няма почти никаква опасност от национална грипна епидемия

Няма почти никаква опасност от национална грипна епидемия, увери днес националният епидемиолог д-р Ангел Кунчев пред Би Ти Ви, след като епидемия вчера бе обявена в Самоков.

Експертът и епидемиолозите били спокойни, тъй като най-масово разпространеният щам тази година е като миналогодишния.

Тази година основен грипен вирус ще бъде “Пърт”, уточни д-р Кунчев.

Поради това доста от хората, най-вече тези, които са го преболедували, ще са развили имунитет.

От утре в Пазарджик също ще бъде обявена грипна епидемия, тъй като заболеваемостта в региона се е увеличила двойно през последните няколко дни – и до 238 случая на 10 хил. души през последната седмица.

Местните специалисти коментират, че по показатели Пазарджик е в предепидемиологична обстановка, но по заболеваемост по възрасти надвишава показателите за епидемия, като най-засегнати се учениците и децата в детските градини.

Под заплаха били още областите София и Стара Загора, смята д-р Кунчев.

Грипът е основната причина за заболяванията при грипна епидемия, тъй като потиска всички останали вируси.

Вирусът спира да се разпространява от болния на втория-третия ден след прихващането му. При грипа, за разлика от настинката,

не са толкова водещи хремата и кашлицата, а силната отпадналост, тъй като при развитието си вирусът отделя различни вредни вещества, които влияят на организма, обясни още лекарят.

По думите му това е заболяване, при което се чувстваме като “смазани” и все ни влече към леглото, така че почти не можем да си позволим това, което успяваме да вършим при обикновената хрема.

Ето защо е неизбежно болните да почиват вкъщи, вместо да ходят на работа или училище, където могат да заразят и други хора.

Лекарят успокоява, че макар да не “изгаряме вирусите” с поносима температура (около 37 градуса), е напълно нормално дори и леко болен човек да има по-висока температура. Наистина високата, обаче, особено при малки деца, трябва задължително да се сваля.

Един от признаците за грипа е именно че температурата много трудно се сваля. Други симптоми са болката в ставите, главоболието.

Вирни се горе