Д-р Кехайов: "Некомпетентността на ръководството на БЛС ощети съсловието"

Д-р Кехайов: "Некомпетентността на ръководството на БЛС ощети съсловието"

Д-р Андрей Кехайов: “НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА БЛС И НЕГОВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ОЩЕТИ СЪСЛОВИЕТО ГЛОБАТА ТРЯБВА ДА ПЛАТЯТ ЛИЧНО ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ И ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА БЛС, А НЕ ВСИЧКИ ЛЕКАРИ”

На събор със съмнителна легитимност, проведен преди около една година Управителният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) и неговият председател прокараха необмислено решение лекарските прегледи извън тези, които са платени от здравната каса, да струват минимум 24 лв. и задължиха лекарите да не работят при по-ниски цени. Това стана въпреки направени предупреждения и възражения от делегати на събора. Поради своята некомпетентност ръководството не успя да насочи събора в правилната посока, за което отговорността е негова и на неговите експерти. Истината е, че цените трябва да бъдат защитени чрез договаряне с НЗОК, а тези в частния сектор да са много по-високи, но да се определят свободно.

Така за пръв път в историята на съсловната организация беше допуснато тя да попадне под прицела на Комисията за защита на конкуренцията, която в продължение на една година води разследване за нарушение на конкурентното законодателство. То завърши с налагане на глоба от 80 000 лева на съсловната организация за нарушаване на Закона за защита на конкуренцията, който забранява да се определят минимални, средни или пределни цени, освен ако специален закон не предвижда това.

Мотивите на компетентния орган са ясни и за съжаление не са в полза на организацията. Забранено е съсловни организации да вземат подобни решения.

През последните няколко години ръководството на БЛС допусна поредица от финансови загуби, доказващи неговата некомпетентност. Българските лекари нямат вина за това и глобата не трябва да се плаща от членския внос на колегията, а от тези, които са прокарали това противозаконно предложение и които получават заплати, за да работят в полза на съсловието.

Некомпетентното поведение продължава и сега, като част от ръководството на БЛС отправя необосновани обвинения към държавните органи. Израз на неговото безсилие са и опитите да се подава некоректна информация към международните институции. Крайно време е ръководството на БЛС да престане да се оправдава и да вземе единственото правилно решение.......

Вирни се горе