Д-р Кехайов: БЛС харчи неправомерно 1 млн. лв.

Д-р Кехайов: БЛС харчи неправомерно 1 млн. лв.

За голямо съжаление се коментира повече въпросът за тютюнопушенето, отколкото Националният рамков договор. Това заяви експредседателят на БЛС д-р Андрей Кехайов на пресконференция днес.

Когато едно ръководство е назначено с политическо участие, няма как да провежда политиката на съсловието, а води съвсем други такива. Съборът на българските лекари, който ще се открие утре в Пловдив, започва с призив да не се подписва рамковия договор.

Ръководството не успя да изпълни законовите си ангажименти. Националният рамков договор за 2013 не е договор, който ще удовлетвори и ще балансира интересите нито на лекарите, нито на гражданите. Ръководството на БЛС трябва да даде утре отговор как ще бъдат защитени интересите на тези две страни. Днес само се имитират преговори. Националният рамков договор пред делегатите от цялата страна ще бъде разглеждан само два часа, което е недопустимо, заяви още Кехайов.

Има увеличение от 1 лев на прегледа. За пръв път средствата по различните плащания отиват в едно направление и БЛС няма да участва в разпределянето им. Касата плаща само за здравноосигурените, а какво става с неосигурените, какво става с голяма част от болниците, които няма да покрият критериите? Някой трябва да даде отговор на въпроса: Кой ще ги лекува?

Според него в рамките на Събора на лекарите утре е недопустимо ръководството на съюза да разписва споразумения, в следствия на които затварят много лечебни заведения без да има яснота защо това се случва. Трябва да бъде потърсена отговорност и дойде това време.

Касата била политизирана, а кой освен ръководителят на БЛС, участва в това политизиране? Трябва да бъдат поставени прозрачно въпросите в Националния рамков договор. Отклонява се вниманието от значимите въпроси с маловажни. Управителният съвет пропусна всички шансове за воденето на преговори и той утре трябва да даде отговор дали направи всичко възможно българските лекари да не се срамуват пред гражданите, запита д-р Кехайов.

Що се отнася до поисканото увеличение на членския внос на лекарите, е необходимо да се прави всяка година отчет, който през последните години не е правен. Не говорим какъв е размерът на членския внос, отчети на тези средства не се правят. Близо 1 млн. лв. всяка година се харчат неправомерно и без никаква прозрачност, заяви Кехайов. Според него трябва да се ревизират тези средства незабавно.

Това, че подписваме рамкови договори, а всъщност нямаме никакви функции, липсата на финансови отчети, нелепи коментари за българските жени и редица други въпроси, кара обществото да иска оставката на председателя на Българския лекарски съюз.

“Ако БЛС иска да се спаси, трябва да се направят две неща – председателят да си подаде оставката и да се свика събор, който да направи финансов отчет, и второ – да се даде свобода на тази професия и да се провежда политика, която да направи реално така, че лекарите да остават в страната. Трябва да се появят млади лекари, които да дават свежи идеи. Ако това не се случи, моята прогноза е изключително песимистична. Бъдещето на БЛС с това ръководство е невъзможно”, категоричен е Андрей Кехайов.

Вирни се горе