Д-р Дариткова: „Спазвайте мерките за карантина и социална изолация,за да предотвратим лавинообразно нарастване на коронавирусната инфекция“

Д-р Дариткова: „Спазвайте мерките за карантина и социална изолация,за да предотвратим лавинообразно нарастване на коронавирусната инфекция“

Два нови респиратора очаква МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян до края на месеца

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян разполага с 10 респиратора, които могат да бъдат използвани за пациенти в тежко положение в случай на коронавирусна инфекция. В процес на доставка са още два нови респиратора, които се очаква да дойдат в края на този месец. Новината съобщи за SmolyanNews.com д-р Даниела Дариткова. „Обществената поръчка е проведена още миналата година, защото процедурата е дълга и сложна, но сега ще бъде финализирана. Така, че ръководството на болницата се оказало изключително далновидно в това отношение“, каза Дариткова. По думите й ако се концентрира цялата апаратна и кадрова мощ на държавата, ще се справим с овладяването на коронавирусната инфекция.

"Спазването на противоепидемичните мерки ще предотврати лавинообразното нарастване на болните, нуждаещи се от специално лечение и тези респиратори ще бъдат напълно достатъчни. Подготвени сме от една страна да поемем пациенти с леки симптоми, като бъдат увеличени инфекциозните легла, от друга страна има възможност за апаратна вентилация на пациенти, които са в тежко състояние и имат нужда от нея“, съобщи д-р Дариткова.

Тя обясни, че респираторите в смолянската болница действително на този етап са десет и спомена факта, че миналата година, по време на грипната епидемия, и 10-те респиратора са били заети. „Нашите лекари са свикнали да работят в интензивен режим. Затова препоръчвам мерките за карантина и социална изолация да се спазват много строго, защото така ще имаме възможност да помогнем когато броя на пациентите, особено с тежките прояви не нарастват лавинообразно, тогава когато поддържаме постепенно нарастване на коронавирусната инфекция, нещо, което няма как да се избегне“, подчерта д-р Дариткова.

По думите й особено важна е и добрата комуникация с общинските болници. „Нека не правят така, че всеки пациенти със съмнение да препращат към областната болница. Да се щадим взаимно. Общинските болници трябва да са подготвени да направят първоначалните изследвания, защото, ще напомня още веднъж, че пациенти с леки симптоми трябва да останат вкъщи, в комуникация с лекарите, няма нужда задължително да постъпват в болница. Нека да пазим от една страна себе си, от друга страна да щадим медиците и лечебните заведения, за да може, когато нещата станат по-сериозни, да разчитаме на тях“, каза още Дариткова.

На въпрос колко сериозни очаква да станат нещата, тя отговори: „Смятам че мерките, които се вземат ще дадат своя резултат. Вярвам в това и смятам, че стриктното спазване на противоепидемичните мерки ще ни предпази и ще спасят човешки живот. Но ви уверявам че се мисли за всякакви сценарии, за да можем да бъде подготвени“, посочи д-р Дариткова.

Вирни се горе