Д-р Даракчиев : Пари за ремонт и оборудване на педиатричното отделение в МБАЛ вече са осигурени

Д-р Даракчиев : Пари за ремонт и оборудване на педиатричното отделение в  МБАЛ вече са осигурени

В събота, 13 декември, изпълнителният директор на МБАЛ – Смолян д-р Марин Даракчиев подписа договор с Министерство на здравеопазването за предоставяне на 300 000 лева за ремонт и обновление на Педиатричното отделение в областната болница. Така „проблемните” средства, за които се твърдеше, че са предоставени, а след това иззети обратно от Министерство на здравеопазването, сега реално постъпват в бюджета на най-голямото лечебно в областта.

В най-скоро време обявяваме обществена поръчка за ремонт на педиатричното отделение, болнично оборудване и мебелно обзавеждане, заяви д-р Даракчиев.

Той коментира казуса с неизпълнения до сега ремонт на отделението, цитирайки писмо на МЗ, в което дословно се казва:

„Съгласно предоставен от Вас /болницата/ отчет към 15.08. 2014 лечебното заведение е обявило обществена поръчка за закупуване на апарат за продължителна дихателна реанимация и за лапароскопска апаратура, а по отношение на строително-монтажните работи на отделението към онзи момент не е обявена обществена поръчка.”

Заради необявената поръчка в определения от договора срок , МЗ е спряло трансфера на 300 000 лв от всичко 600 000. Така че, тези 300 000 за ремонта на педиатричното отделение въобще не са постъпвали в касата на болницата. В писмото пише така: ” …след като сте уведомени за липса на средства /заради неспазения срок по договор за обявяване на обществената поръчка/, дружеството /МБАЛ – Смолян/ е обявило обществена поръчка на 23.09.20143 г. за ремонт на педиатрично отделение, което е в противоречие на договора”.

След встъпване в длъжност на новото ръководство незабавно предприехме активен диалог с МЗ, за да ги убедим в острата необходимост от извършването на този ремонт. Искам да изкажа благодарност на д-р Даниела Дариткова – народен представител от област Смолян, която бе не само наш посланик и говорител, но най-вече съмишленик и основен двигател за реализиране на проекта. Защото става въпрос не само за капитален ремонт на поредното отделение, а преди всичко за условията, в които лекуваме нашите деца. Сега вече договорът е факт и усилията ни се увенчаха с успех. Удовлетворен съм напълно, защото средствата ще постъпят по сметката ни и можем съвсем скоро да стартираме процедурата, посочи още изпълнителният директор на МБАЛ – Смолян.

Вирни се горе