Д-р Даниела Дариткова:"Ръководството на БЛС принизява нивото на организацията"

Д-р Даниела Дариткова:"Ръководството на БЛС принизява нивото на организацията"

Това заяви в разговор в предаването на БНТ „Денят започва" д-р Даниела Дариткова зам.председател на парламентарната комисия по здравеопазване,съобщи Здравенюз. Неин събеседник бе д-р Димитър Ленков от БЛС. Ето част от разговора пред камерите:

Даниела Дариткова: Със съсловните организации, с академичното ръководство на здравеопазването. Основният въпрос който зададе д-р Райчинов като председател бе тогава, ще има ли политическа намеса в съсловната организация. Ние гарантирахме, че няма. Ние не се намесваме политически в съсловната организация, но вие се опитвате да правите политиката, и то не в системата здравеопазване, а във финансовата система. Вие не преговаряте по същество за реформата, вие преговаряте само за финансови обеми. При всичките неща, които се случиха в системата като законова рамка на този етап, Лекарския съюз се държеше като обиден и не участваше активно, и пропусна много важни неща. Пропусна правенето на стандарти… което се случи само в рамките на научните дружества и тези стандарти сега в някои от аспектите си са непригодни за общата практика. Съсловната организация има ангажимент към правилата за добра медицинска практика. Съсловната организация на този етап се държи само като синдикална организация и е готова да преговаря и да стачкува със синдикатите, и миньорите и другите там категорийни работници. В този смисъл, аз смятам, че вие принизявате нивото на съсловната организация и с последните си действия.

Даниела Дариткова: Аз с огромно съжаление констатирам, че както опозицията се мъчеше чрез здравеопазване да реши вътрешнопартийните си противоречия, така и съсловната организация, защото и там има противоречия и аз забелязвам, че тя отеснява за голяма част от лекарите, се мъчи по този начин с такива действия да потуши противоречията. Аз си спомням, че и вие си подадохте оставката, д-р Ленков, на един етап, какво се случи с това? И д-р Райчинов заплашваше с оставка. В един момент скъсвате споразумението и закрепвате позицията на управителния съвет на съсловната организация. И какъв е резултата, догодина влизаме без нов рамков договор, без никакви подписани параметри и…

Димитър Ленков: Така. Вината, вината за това не е наша, г-жо Дариткова…

....

Водещ: На финансовия министър искате оставката…

Димитър Ленков: Да. Този човек…

Даниела Дариткова: И не само на финансовият министър, защото на 50-я събор, те са приели една точка, според която всички депутати лекари, които гласуват за бюджета за здравеопазване, ще им бъде преразгледано членството в БЛС. Което е…

Димитър Ленков: Това го позволява устава.

Даниела Дариткова: Това го позволява устава, но не и конституцията, чл. 69 от конституцията говори, че народните представители нямат отговорност за гласуванията и мненията им, изказани в Народното събрание. А вие искате да ни лишите от лекарски права, при условие, че съсловната организация не се е произнесла с такова тежко наказание по много тежки, страшни казуси, които бяха обект на медийно представяне.

Димитър Ленков: Вижте, д-р Дариткова, това беше мнението на представителите на българските лекари.

Даниела Дариткова: Това е резултат от точките на събора.

Димитър Ленков: Представителите на българските лекари взеха това решение.

Водещ: Т.е. депутатите, които гласуват, нямат място във вашата съсловна организация?

Димитър Ленков: Явно, приемете го това като жълт картон.

Даниела Дариткова: Т.е. нямаме право да практикуваме като лекари!

Димитър Ленков: Не, приемете го като жълт картон за това какви качествени закони приемате вие в парламента и доколко вие си вършите работата, в полза на съсловието.

Даниела Дариткова: Аз виждам, че съсловната организация се изявява не само като синдикална, но и като политическа организация. Добро здравеопазване се прави не само с много пари, но и с професионализъм и с човешко отношение д-р Ленков.

Димитър Ленков: Не, този приоритет, този приоритет сме го оставили на вас политиците! Съгласен съм, ние човешкото отношение го имаме.

Даниела Дариткова: Нека съсловната организация да се концентрира върху последното!

Димитър Ленков: Ние се концентрираме, но хората, публиката ще кажат и те дават резултат за вашата работа като депутат, г-жа д-р Дариткова.

Водещ: Те не са публика, а са основно действащо лице, хората са основно действащо лице в целия този протест, в целия този процес, извинявайте. Останете с предаването. Не знам дали сте успели да внесем някакво успокоение, може би не е това целта, по-скоро да дадем яснота за позициите. Остават явно диаметрално противоположни. Смятате, че сте излъгани, че сте подведени, но отговорността за това носи финансовия министър, а пък гаранта, премиера е бил само подведен. Това казвате вие и евентуално се готвите за протести. Вие пък смятате, че нямат основание да решават така лични проблеми, лично съсловни по този начин.

Даниела Дариткова: Да, аз смятам, че по смисъла на реформата не се произнасят, а само приказват за финанси…

Димитър Ленков: Ама, то няма реформа.

Водещ: Добре, благодаря. Продължаваме да следим тази тема, имаме координатите, отново ще ви каним за изясняване на процесите, които вървят в здравеопазването.

Вирни се горе