Д-р Даниела Дариткова прокара и пред НС поправката за инвазивна кардиология в Смолян

Д-р Даниела Дариткова прокара и пред НС поправката за инвазивна кардиология в Смолян

След като успя да убеди бюджетната комисия народният представител от ГЕРБ и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова прокара в Народното събрание окончателно поправката, от която пряко зависи дали в Смолян ще има инвазивна кардиология.

Днес беше приет на второ четене бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса за 2018 г.

В преходните и заключителните разпоредби фигурира пълна забрана за финансирането на нови медицински дейности и нови болници от НЗОК. Тя е оформена така: „Лечебните заведения, които след 31 декември 2017 г. са получили за първи път разрешение за дейност по чл.48, ал.1 от Закона за лечебните заведения, не могат да сключват през 2018 г. договори с НЗОК за съответните дейности“.

В областната болница на Смолян е сключен договор за покупка и доставка на изключително модерна животоспасяваща апаратура за инвазивна кардиология. Ангиографът е на стойност близо един милион лева. Прави се ремонт на цял сектор към Кардиологичното отделение. Стационарът ще се състои от четири болнични стаи за пациенти преди процедурата и за наблюдение след това. Интервенциите ще се извършват в процедурна зала тя ще бъде изградена с необходимата защита срещу йонизиращи лъчения. Сумата, предназначена за реконструкцията, е на стойност близо 257 хиляди лева, а срокът за изпълнение на обществената поръчка е 59 дни. „Беше прието моето предложение, което допуска изключение от невъзможността следващата година да се плаща за нови дейности. Това означава, че когато съответната клинична пътека не е изпълнявана в съответния регион, да бъде допуснато включването й и заплащането й от НЗОК“, съобщи д-р Дариткова.

При това положение в Смолян категорично догодина може да имаме инвазивна кардиология, ако в срок до 31 декември се внесат документите за получаване на разрешително за дейност.

Д-р Дариткова каза, че заради поправката, която ще даде шанс за инвазивна кардиология в Смолян колегите й от БСП я обвинили в конфликт на интереси и лобизъм. „За конфликт на интереси със сигурност не може да се говори. А да бъдеш лобист в интерес на родния си край, за здравето и живота на своите съграждани е най-благородната форма на лобизъм, така че го приемам като комплимент“, коментира народният представител.

„Прието е това, което ние бяхме заложили като бюджетна рамка на НЗОК и допълнителното разпределение на средства за извънболничната помощ“, посочи депутатът.

Става въпрос за предложението на д-р Даниела Дариткова за допълнителни 27 млн. лв, от които 7 млн. лв. за първичната извънболнична помощ, 7 млн. лв. за специализираната извънболнична помощ, 3 млн. лв. за медико-диагностични дейности и 10 млн. лв. за дентална помощ.

„Обичайно, когато се постави темата за здравеопазване, дебатите са обстоятелствени, разнопосочни и отразяват многобройните проблеми, натрупани в сектора във времето“, заяви тя.

Вирни се горе