Д-р Даниела Дариткова: Новият здравен министър ще реши за пръстовите отпечатъци

Д-р Даниела Дариткова: Новият здравен министър ще реши за пръстовите отпечатъци

Реформата в здравния сектор не е по силите на един министър, нужен е надпартиен консенсус, който да не се променя при смяна на политическото ръководство на Министерството на здравеопазването. Тезата е на председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

В интервю за Радио Пловдив тя обясни, че предложените повторно промени от министър Петър Москов за двата пакета медицинска помощ – основен и допълнителен, няма как да бъдат приети в условията на оставка на правителството. Според нея пътят за развитие на системата е чрез включването на доброволните здравно осигурителни дружества.

Това не се получава, защото основният пакет в момента е обстоен и голям и се финансира от НЗОК. Това трябва да е посоката на усъвършенстване на пакетите, така че да се влеят и нови средства в системата, която трябва да гарантира лечението на пациентите, подчерта Дариткова. Тя добави, че бюджетът на НЗОК трябва да бъде приет, защото е с 222 милиона лева повече от тазгодишния.

Дали системата за пръстовите отпечатъци ще бъде запазена и разширена зависи от следващите екип на здравното министерство, каза още тя като уточни, че това не е в правомощието на депутатите. Досега няма оценка за въздействието от въвеждането на пръстовите отпечатъци в болниците, но ако има ефект трябва да продължи, ако няма и това създава проблем за пациентите би трябвало да се търси нова форма за контрол на средствата, които НЗОК плаща, коментира председателят на парламентарната здравна комисия.

Смятам, че въвеждането на отпечатъци в първичната и доболничната помощ ще затрудни работата на колегите и аз споделям притесненията им, добави Дариткова, която е общопрактикуващ лекар в Смолян.

В последните години смените в МЗ са по- чести, отколкото в другите сектори. Пътят към по- добрите показатели за обществено здраве трябва да е консенсусен. Трябва да се търси съгласие повече, отколкото във всички останали сектори, каза още тя.

Вирни се горе