Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Ваксините, които се ползват в България, са на най-високо ниво

 Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Ваксините, които се ползват в България, са на най-високо ниво

Ваксините, които се ползват в България, са на най-високо ниво. Това каза пред журналисти в Бургас д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание. По думите й те гарантират безопасност и запазване здравето на българските деца и българските граждани. „Произвеждат се от водещи фармацевтични компании, които подлежат на постоянен контрол. Освен това се проследяват ефектите и в последствие. Аз също съм практикуващ лекар. И имам своите неуспех, когато трябва да убедя някой родител на ваксинира детето си“, допълни Дариткова.

Според нея трябва да осъзнаваме, че макар и здрави, като носители на болест, срещу която не сме имунизирани, можем да се окажем тежки заразоносители и да инфектираме други деца, които не са имунизирани по медицински причини. „Освен това родителите по този начин поемат отговорност за бъдещето на своите деца. Едно такова дете среща огромни затруднения в последствие. Не се приемат деца без пълен имунизационен календар в нито едно европейско, американско или друго учебно заведение. Защото там са изключително отговорни и императивни по отношение на пълния имунизационен статус“, каза още Дариткова.

Тя посочи също, че средното имунизационно ниво в България за различните видове ваксини е около 92%. По думите на д-р Даниела Дариткова това е едно добро покритие. „През 2016 г. се наблюдава едно повишение на обхвата на имунизациите, което означава, че политиката за популяризиране на полезността на ваксините има своите успехи. Сигурен популационен имунитет се получава при 95 % покритие, така че има още какво да се желае“ каза още Дариткова.

Според нея спрямо останалите страни на Европейски съюз имаме едно относително добро място.

„Няма намерения да се вдига здравната вноска. Сега тя е 8%. Има различни дебати дали тя е достатъчна, защото когато стартира здравноосигурителния модел в България започнахме с 6%. Непрекъснато се усъвършенстват медицинските апаратури, техники и механизми за оказване на медицински грижи. Това оскъпява наистина грижата за пациентите, ако искаме тя да бъде на съвременно ниво“ допълни Дариткова. Но на този етап този вариант се виждал по-скоро с по-активното включване на допълнителните здравно осигурителни дружества във финансирането на системата.

Вирни се горе