Д-р Дариткова : Държавата предлага в Девин да се изнесе медицинска дейност на МБАЛ - Смолян

Д-р Дариткова : Държавата предлага в Девин да се изнесе медицинска дейност на МБАЛ - Смолян

Предложението на държавата е в Девин да се създаде ново лечебно заведение с изнесена медицинска дейност на МБАЛ – Смолян. Дейността му да се развива в друга сграда, която да е държавна собственост. Новото лечебно заведение трябва да започне работа на чисто, без задълженията на общинската болница. Общината да прецени какво да прави с общинското дружество МБАЛ – Девин, като особен ангажимент трябва да има към персонала, чиито стари задължения още не са изплатени. Това заяви председателят на здравната комисия към Народното събрание д-р Даниела Дариткова, след среща с представители на община Девин.

Срещата се състоя днес след заседанието на Министерския съвет, в кабинета на вицепремиера Симеон Дянков. На нея освен Дянков, присъства министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, началникът на кабинета на финансовия министър, народният представител от Смолян Недялко Славов (ГЕРБ), кметът на Девин Цветалин Пенков, председателите на ОбС в Девин и Борино – Живко Чепишев и Анелия Джебирова, и Диана Чаушева – съветник от ГЕРБ в ОбС – Девин. „Направи се експертна преценка на всички законово възможни варианти за устойчивост на новото лечебно заведение. От името на държавата министър Дянков предложи създаването на лечебно заведение с изнесена медицинска дейност от МБАЛ-Смолян, като това лечебно заведение ще започне без задълженията, които са натрупани от общинската болница. Идеята е то да бъде в нова сграда, защото едно такова начинание може да се обезпечи законово. Министър Дянков изрази становище, че е било грешка когато преди повече от 10 г. държавните болници в малките общини са прехвърлени като ангажимент на общините, защото това е дейност, която се налага да бъде субсидирана и е непосилна задача за общините. Но варианти за бъдещи законови промени в тази посока министърът вижда в близките години“, отбеляза д-р Дариткова.

По думите й в настоящия момент единствената възможност държавата да подпомогне такова лечебно заведение е то да стане част от държавната болница, за която държавата обезпечава капиталовите разходи. „Министър Дянков отхвърли възможността да даде средства за капиталови разходи на община Девин, с които тя да разплати натрупаните от общинската болница дългове. Според законовото изискване рейтингът на общините е строго определен и община Девин се намира в такова финансово положение, че по този начин тя не може да бъде субсидирана. Вариантът, предложен от общинското ръководство за изкупуване на дялове на МБАЛ – Девин, от държавата и от областната болница, също не е приемлив. В България има 30 други болници, които са в същото положение и един такъв пример ще даде лавинообразен ефект от натрупване на задължения върху държавата“, посочи д-р Дариткова. Тя допълни, че в следващата финансова година с приоритетите, които си е поставил държавният бюджет за инвестиране в социална дейност, не може да си позволи такъв сериозен разход. „Сега на ход са именно община Девин и Общинският съвет, общинските съветници от съседните общини. Те трябва да обсъдят това ново предложение и да кажат дали то е приемливо за тях, за да се предприемат спешни мерки в следващите седмици за реализиране на този проект“, подчерта тя.

Д-р Дариткова заяви, че трябва да се търси държавна сграда, за да не се налага да се купува друга. Сградата на МБАЛ – Девин, е с тежести от задълженията и е неприемливо тя да се използва. Министър Дянков обяснил пред представителите на Девин, че след като осигуровки не са плащани повече от 6 месеца, НАП има право да обяви дружеството МБАЛ – Девин, в несъстоятелност и да изиска от него да обяви фалит. В този случай първите, които имат право да получат средства при продажба на имущество при фалит, са медицинските специалисти от болницата. Това също е вариант, който си заслужава общинското ръководство на Девин да обсъди, защото основен проблем е да се изплатят заплатите на работещите в МБАЛ специалисти. Те месеци наред са поддържали нейната дейност без да получават заплати. Едно от техните условия, за да се върнат да работят отново в Девин е те да им бъдат изплатени. По този начин ще бъдат удовлетворени исканията им.

Според д-р Дариткова има какво да се работи още на експертно ниво. По думите й обаче е важно решенията да се взимат прагматично, без излишна емоционалност, защото ситуацията е такава, че повече не може да се залага на емоции и политизиране. „Трябва да сме прагматични и да вземаме рационалните решения в момента, защото отдалечавайки се във времето, решенията стават все по-трудни“, подчерта председателят на здравната комисия. „Жителите на Девин и другите две общини Борино и Доспат поискаха от държавата да се намеси, за да има лечебно заведение в Девин. И държавата го прави по този начин – като разкрива държавна болница. Сега общинските съветници и ръководството на община Девин може да докаже пред избирателите си, че намеренията са им били искрени. От тях се иска само да призоват публично лекарите да започнат работа в новата болница. Държавата е готова да осигури и нова съвременна апаратура за дейността на новото лечебно заведение. Ако от ОбС вземат не емоционални, а рационални решения, тя би могла да заработи след Нова година“, каза в заключение д-р Дариткова.

Вирни се горе