Д-р Андрей Кехайов: Очаква ни сериозен проблем с човешкия ресурс в здравеопазването

Д-р Андрей Кехайов: Очаква ни сериозен проблем с човешкия ресурс в здравеопазването

Д-р Андрей Кехайов, председател сдружение „Български лекар” и президент Югоизточноевропейски медицински форум, в интервю за Агенция „Фокус” за българските лекари, търсещи работа в чужбина, и по-специално след отпадането на ограниченията в Европейския съюз

Д-р Кехайов, каква е тенденцията през последните години български лекари да заминават да работят в чужбина?

Андрей Кехайов: За голямо съжаление с приемането на България в Европейския съюз и с Директивата на Европейския парламент, регулираща свободно движение на хора, за лекарската професия бяха отворени вратите във всички държави от съюза. И поради обстоятелството, че възнаграждението на лекарите у нас е малко и те не са удовлетворени, още след 2007 година по над 500 лекари годишно започнаха да напускат България и да намират реализация навън. Защото българските лекари, които имат специалност, се възприемат добре с оглед на това, че тяхната квалификация е съпоставима с тази на колегите им от Европейския съюз. Разбира се сега и с отпадането на ограниченията за българите за трудовия пазар на Европейския съюз от 2014 година и с оглед на това, че ситуацията в здравеопазването не се променя в посока, към която трябва да се стремим, мисля, че тенденцията е неблагоприятна и действително много български лекари ще продължават да търсят и намират работа в някоя от другите държави в Европейския съюз.

Имате ли наблюдения към кои държави най-често се ориентират българските специалисти?

Андрей Кехайов: В първите години това бяха Франция, Германия, Великобритания, Испания. Лекарите заминават към тези страни, в които все пак възнагражденията са по-високи. Българските лекари се приемат еднакво добре във всички държави от Европейския съюз.

Кои специалисти търсят най-често работа в чужбина?

Андрей Кехайов: Добре се възприемат българските специалисти, които имат анестезиологична, хирургична, гинекологична и други специалности. А тези, които владеят и езика, моментално намират реализация.

Чуждестранни специалисти идват у нас за обмен на опит. Остават ли някои от тях да работят в България?

Андрей Кехайов: Има лекари, които действително започнаха работа в България. Но техният брой е незначителен. Така че това са по-скоро изключения отколкото тенденция.

Вие сте президент на Югоизточноевропейския медицински форум. Как стои въпросът с изтичането на специалисти в други държави от държавите от форума?

Андрей Кехайов: Миграционният процес при лекарите е тенденция и действително лекари от този регион, включително от държави, които не са членове на Европейския съюз, например от Украйна и други държави от бившия СССР, търсят и намират работа в Западна Европа. Там те се възприемат също така добре.

Според Вас какво е решението, за да запазим специалистите си тук?

Андрей Кехайов: Въпросът с човешкия ресурс е изключително актуален и важен, защото съществуването на една здравна система и нейната устойчивост зависят и от това да има достатъчно кадри, за да работи тя добре на всички нива. Виждаме, че напускането на лекарите, особено през последните години, доведе до това, че в някои региони на България вече не се намират дори и общопрактикуващи лекари. Започват проблеми и с някои специалности и специалисти. Всичко това се отразява върху цялата здравна система. Нашата държава инвестира в кадри, а всъщност те ни напускат и се получава изтичане на национален капитал. И в този смисъл е необходимо отговорно и рационално поведение, да се анализират всички тези тенденции. Защото ситуацията ще стане изключително неблагоприятна на фона на това, че лекари заминават в чужбина, а тези, които остават в България, са с доста висока средна възраст. Имаме застаряване, т.е. по–големият брой лекари са на възраст над 50 години и през следващите 10 години ще възникне много сериозен проблем с човешкия ресурс в здравеопазването.

Вирни се горе