Д-р Андрей Кехайов:" БЛС губи възможността да защити интересите на лекарите"

Д-р Андрей Кехайов:" БЛС губи възможността да защити интересите на лекарите"

Д-р Андрей Кехайов:" БЛС губи възможността да защити интересите на лекарите".Това заяви бившият председател на съсловната организация,след проведения 51 събор на БЛС. Има клинични пътеки, които са на цената на вход за тоалетна в Европа, така се изрази лекарка при обсъждането на Националния рамков договор. Бяха поставени много въпроси свързани с инвалидизацията на пациентите, с обемите и финансирането на пътеките. Общото мнение бе, че националните републикански консултанти, които определят имената, обемите и цените въобще не поддържат връзка с лекарите в практиката . Председателят на УС на БЛС бе безпомощен когато трябваше да отговори на въпросите на делегатите на 51 извънреден събор какво се случва всъщност при определянето на клиничните пътеки, на обемите и цените. „Не зная, не мога да ви кажа, не знам кога ще се случи” това бе стандартният му отговор на множеството въпроси и сериозни проблеми , които лекарите поставяха на пред висшия орган на съсловната организация. Националните консултанти се договарят с НЗОК и МЗ, но те нямат никаква връзка с експертите он БЛС. Те не получават информация и доири определят като класифицирана информацията, коато имат при разговорите за клиничните пътеки.

Д-р Цветан Райчинов обвини в бездействие лекарите,1 когато става въпрос за подписването на договорите със съответните РЗОК. На национално равнище може и да не се подпише, но индивидуално договорите се подписват, каза той, което всъщност е един тъжен факт. И досега не е ясно на какви принципи и на каква база са формулирани и определени клиничните пътеки за 2011 г. Принципиът е исторически, т.е. каквото е било в предходните години се намалява или увеличава. Със сигурност за 2011 г. Обемът ще е по-малко, цеуните също казаха от ръководството на съсловната организация и признаха, че от БЛС нищо не зависи.

„Тогава какво правим ние тук” – реагираха делегатите, но на този въпрос отговор нямаше. Защо тогава ръководството на БЛС не ни поведе на истински протест, дори на стачка! – запитаха присъстващите – но и тук не получиха адекватен отговор.

„Длъжни сме данаправим анализ, след като ръководството на БЛС заявява, че нищо не зависи от съсловната организация – каза в своето изказване д-р Андрей Кехайов – делетан на конгреса, председател на Сдружение Български лекар ипрезидент на Югоизточно европейския медицински форум. Намаляват се средствата, загубата за съсловието е голяма, БЛС губи възможността за защити икономическите интереси на лекарите и правата на пациентите.

„Ако искаме да постигнем своите цели – заяви д-р Димитър Ленков – главен секретар на БЛС – изходът е само истински сериозен натиск. На 3 януари не бива да има нито един подписан индивидуален договор.”

Специализиран софтуер трябва да има в болничната помощ за да се прави и приема отчета за всяка медецинска услуга.

В края на заседанието делегатите бяха останали под една десета от кворума обявен в началото на събора. „Не искаме да си губим времето, след като от БЛС нищо не зависи”, коментираха в кулоарите на новотел „Пловдив” делегатите.

Днес събора трябва да избере нов заместник председател на УС на БЛС и да разгледа въпроса за земята на съсловната организация. Както бе казано от запознати предвижда се земята определена и закупена за Дом на лекаря да бъде продадена, защото кредитът взет с нейната ипотека далеч е надхвърлил главницата, а се очаква спекулативна сделка на „тъмно” за да могат да се облагодетелстват определени хора свързани с упвравляващите, коментираха запознати с предисторията на случая.

Вирни се горе