Чрез имунизации ще борят рака на шийката на матката

Чрез имунизации ще борят рака на шийката на матката

От 21 юни проектът на Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България 2012-2016 г. е публикуван за 14-дневно обществено обсъждане на интернет страницата на МЗ.

Стратегическата цел на Програмата е снижаване на заболяемостта от рак на маточната шийка чрез имунизационна защита на момичетата и младите жени от онкогенни папиломавирусни инфекциисъобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Основните дейности на Програмата са насочени към осигуряване на имунизационно покритие сред младите момичета, с което да се ограничи разпространението на инфекцията. Такава група са 12-годишните момичета преди започване на полов живот, каквато е практиката в европейските държави. Това е възрастта, при която се очаква максимална ефикасност на имунизацията срещу човешките папиломни вируси.

Имунизациите с цел първична профилактика ще бъдат предхождани от широка информационна кампания, изграждане на центрове за консултиране, провеждане на здравно обучение по училищата в рамките на учебната програма, срещи с родители, лични лекари, педиатри, АГ специалисти. Целта е да се постигне препоръчвания от експертите 75% ваксинален обхват при 12-годишните момичета, който позволява действителното ограничаване на онкогенните HPV инфекции и причинявания от тях рак на маточната шийка, поясниха специалистите.

Необходимите средства за изпълнението на Програмата ще бъдат осигурявани от бюджета на Министерство на здравеопазването за съответната година. Финансирането на разходите за ваксини по Програмата ще се извършва от Националната здравноосигурителна каса чрез трансфер на средства от Министерството на здравеопазването,допълниха от ведомството.

Вирни се горе