Четири нови случаи на Ковид-19 в област Смолян

Четири нови случаи на Ковид-19 в област Смолян

Смолян е областта с най-голям брой заразени с COVID-19 спрямо брой население

Четири са новите регистрирани случаи на Ковид-19 в областта – двама мъже и две жени. От общини Смолян и Мадан – по 1, Рудозем – 2. Хоспитализирани са с диагноза пневмония по двама в областната болница в Смолян и в МБАЛ в гр. Мадан. Предстои епидемиологичното проучване за установяване на контактните лица и предприемане на противоепидемични мерки.

През почивните дни в болницата в Смолян са починали двама души, 84-годишни пациенти с коронавирусна инфекция – жена от гр. Смолян и мъж от с. Борино лекувани за пневмония и с придружаващи заболявания. Изказваме съболезнования на близките, съобщи Д-р Мими Кубатева,Директор на РЗИ-Смолян.

Смолян е областта с най-голям брой заразени с COVID-19 спрямо брой население- по един случай на 300 жители, съобщиха на брифинг от Областния кризисен щаб.

Общо 346 са случаите на коронавирус в област Смолян от началото на пандемията, като около 300 от тях са регистрирани през последния месец. Рязкото увеличение се дължи на двете огнища на заразата- в предприятие за играчки в Доспат и в завод за авточасти в Смолян. Според специалисти от РЗИ разпространението на заразата в двете огнища е възникнала в следствие на късното откриване на първите заразени, тъй като те са пренебрегнали симптомите и лекото неразположение, продължавайки да ходят на работа.

През изминалата седмица са потвърдени 127 положителни проби на пациенти от 14 до 86- годишна възраст, като 233 от тях са настанени в болници. Най-голям е броят на позитивните в общините Смолян, Рудозем и Мадан.

С новите смъртни случаи, жертвите на коронавирус в областта стават седем. Карантинираните контактни лица на заразени са 306, като 120 от тях са в община Смолян. През миналата седмица са образувани две бързи производства за неспазване на карантина, а един от нарушилите задължителната изолация е бил с мярка за неотклонение. В МБАЛ- Смолян се лекуват 17 пациенти с коронавирус, съобщи изп.директор на здравното заведение д-р Марин Даркчиев.

Вирни се горе