Черна статистика: Всеки 2 минути в света умира жена от рак на маточната шийка

Черна статистика: Всеки 2 минути в света умира жена от рак на маточната шийка

В парламента бе даден стартът на седмицата за предпазване от рак на маточната шийка. С общите усилия на всички можем да постигнем наистина добри резултати, посочи председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. Тя припомни, че страната ни е част от Европейската седмица, посветена на предпазването от това коварно заболяване.

Дариткова припомни още, че от 2012 г. у нас е стартирала националната програма за ваксиниране срещу папилома вирус, виновник за рака на маточната шийка. Тя се надява все повече средства да се отделят за скрининг за това заболяване. Всичко това ще ни помогне да се справим с печалната статистика, подчерта Дариткова и призова: „Всички да гарантираме на жените в България едно по-добро здравеопазване”.

Четвъртото най-често срещано раково заболяване сред жените по света е ракът на маточната шийка. У нас то е второто най-често срещано онкологично заболяване при жените.

Според Световната здравна организация (СЗО) всяка година по света от рак на маточната шийка заболяват над 500 000 жени, като близо половината от тях умират. Това означава, че на всеки две минути в света една жена умира от този рак. В Европа това се случва на всеки 18 минути, а у нас всеки ден една жена умира от рака на маточната шийка.

У нас вече четвърта година е факт Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Чрез тази програма в България се осигурява възможност за предпазване на младите момичета от появата на заболяването чрез поставянето на безплатна ваксина срещу вируса-причинител за 12-13-годишните. Подобни програми има в 26 европейски и в 80 държави в световен мащаб.

Вирусът се предава по полов път и обикновено най-висок риск от инфектиране се наблюдава през първите няколко години след започване на полов живот.

Вирни се горе