Бум на пневмонии в топлото време

Бум на пневмонии в топлото време

Бум на пневмонии заради необичайно топлото време през деня и падането на температурите през нощта се наблюдава през последните седмици, съобщиха джипита вчера. Данните засега сочат, че всеки 5-ти заболял развива пневмония.

Проблемите се причиняват от вируси, които имитират обикновена лека настинка, но неусетно поразяват белите дробове. Лекарите ги наричат атипични, тъй като не могат да бъдат уловени със слушалката, а се засичат само на рентген. Причината за трудното поставяне на диагнозата е, че при тази пневмония няма. Тя започва със суха кашлица, понякога и с храчки и наподобява много тривиалната настинка. В повечето случаи

болният не вдига висока температура

но се изпотява често, чувства се отпаднал, няма апетит. Едва, когато болестта напредне и е необходимо болнично лечение, идват болките в гърдите, разясниха лекари. Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров ако до два-три дни оплакванията продължат, независимо от лечението с прахчета и сиропи срещу настинка и кашлица, трябва да се отиде незабавно на ренген и пулмолог.

Атипичната пневмония се причинява от вируси и се предава чрез кихане и кашляне. Те се развиват идеално при високите температури през деня и студените нощи, обясни пък д-р Анахид Торосян – специалист по белодробни болести и преподавателка в Пловдивския медицински университет.

Като превенция срещу този тип заболяване се препоръчва повече плодове, витамини и течности. Личните доктори обаче избягват да дават направления, както за образна диагностика, така и за пулмолог с оправданието, че здравната каса щяла да ги глоби, ако влязат в преразход. Д-р Любомир Киров даде пример с Пазарджик, например, от началото на месеца до сега колегите му не са издали нито едно талонче за безплатен преглед. По време на грипната епидемия през миналата зима колегите изпращаха всички болни за рентгенова снимка, но впоследствие касата ги наказа за преразход на талони, каза д-р Киров. Той изтъкна, че само в Пазарджик имало над 90 джипита, които отнесли глоби от 200 до 800 лева за дадени в повече талончета за безплатни изследвания. Имало санкционирани лекари и за направления по време на епидемията от морбили в Южна България през лятото.

Вирни се горе