БСП обвини управляващите в геноцид

БСП обвини управляващите в геноцид

БСП пита правителството каква е крайната цел на разгрома на здравната система – скрита приватизация или тотална ликвидация в здравеопазването, водещата до геноцид на българския народ.

БСП изисква от правителството да изпълни конституционните си задължения за спазване на законите и да гарантира здравето на хората. От партия се обявиха против хаотичните и демобилизиращи здравната система действия на правителството.

Пленумът на БСП, започнал в централата на партията, обсъжда позиция на социалистите по провежданата от правителството здравна политика. В проекто-документа се заявява, че управляващите са длъжни да представят пред обществото цялостна, ясна визия с приоритети и план за действие за реформиране на здравната система.

От БСП настояват управляващите да прекратят действията, предизвикващи умишлени фалити на болници чрез груб административен натиск и финансов произвол.

Пред пленума на БСП бившият заместник-министър на здравеопазването Емил Райнов представи постигнатото в здравния сектор при предишното управление и направи анализ на провежданата сега политика в здравния сектор. Той изтъкна, че сегашното правителство провежда административна чистка на всички нива в управлението на здравната система.

По думите му нарушават се основни конституционни права, както и Закона за държавния бюджет за 2009 г., за Бюджета на Здравната каса за 2009 г., Националния рамков договор, правилата за сключване и изпълнение на договорите.

С промените в Закона за здравното осигуряване се изключват стотици хиляди българи от достъп до здравеопазване, изтъкна още Райнов. Той посочи, че вече в България хората започват да се делят на две групи – такива, които са в големите градове и имат достъп до здравни услуги, и хора в малки населени места, които са без достъп до здравеопазване.

Като заплахи за социалните услуги и сигурността на обществото, Райнов посочи социалното напрежение, демотивация за плащане на здравни осигуровки, листите от чакащи и забавянето на своевременното и качествено лечение.

Той подчерта и че се увеличават корупционните практики, нерегламентираните плащания и натискът върху пациентите.

БСП настоява правителството да осигури равен и своевременен достъп до здравни услуги на хората, да им бъдат гарантирани средства за здравеопазване не по-малко от предвидените в бюджет 2009, да се въведе статут на защитени болници, да се премахнат незаконосъобразните разпоредби на НЗОК.

Вирни се горе