Болницата в Девин започва работа от утре с едно отделение

Болницата в Девин започва работа от утре с едно отделение

От утре едно отделение в болницата в Девин, която е затворена от близо 3 години, започва работа по 11 клинични пътеки. Това заяви директорът на Регионалната здравноосигурителна каса в Смолян, д-р Кузман Гелов за радио “Фокус”. Регионалната каса е подписала договори за обслужване на клинични пътеки и с болниците в Смолян, Златоград, Мадан, със санаториума в с.Баните, както и с новорегистрирана частна болница в Рудозем.

Днес е сключен договорът за тези пътеки, като реално от утре ще може да започне приема и лечението на болни, поясни д-р Гелов. Ще работи едно вътрешно отделение, като една от пътеките е неврологична. По думите му, според изискванията за пътеките, е назначен и необходимия персонал, като това е едно от условията за сключване на договора. Условията в отделението също отговарят на изискванията за работа, като са проверени от РЗОК. В болницата в Девин от днес работи и рентгена, като до няколко дни ще заработи и лабораторията, уточни д-р Кузман Гелов. След като се извърши ремонт на отделенията, от МБАЛ- Девин ще кандидатстват за изпълнение и на други клинични пътеки. Ремонтът в болницата все още не е започнал, а забавянето е заради обжалване на процедурите за обществената поръчка, съобщиха от здравното заведение.

Договорът на МБАЛ- Смолян е за 178 клинични пътеки, като през тази година са добавени три нови пътеки, свързани с урологични, очни и хирургични диагнози. С МБАЛ- Мадан са договорени 56 клинични пътеки, а МБАЛ- Златоград- 48. Санаториумът в Баните ще работи по 4 клинични пътеки, финансирани от касата, а новото болнично заведение в Рудозем- по 2, съобщиха от РЗОК.

Вирни се горе