Болницата в Девин управлявана престъпно

Болницата в Девин управлявана престъпно

Престъпен мениджмънт при управлението на болницата в Девин заподозря здравният министър Десислава Атанасова. Пред БНР тя даде подробности за вчерашното си посещение там, провокирано от нарастващото недоволство на протестиращите срещу закриването на лечебното заведение. Припомняме, те заплашиха, че ще блокират главния път до Пловдив и Смолян и настояха за спешна среща с премиера Борисов.

Здравният министър обаче за пореден път обясни, че държавата няма да изплати дълговете на болницата, които възлизат на близо два милиона лева. Как така с парите на всички данъкоплатци ще се покриват задължения, които са направени от конкретни хора, чиито имена знаят всички в Девин, попита Атанасова.

Местната власт очевидно е абдикирала от интересите на хората. Недопустимо е болницата да има дългове от над два милиона, подчерта здравният министър, изтъквайки, че става въпрос за престъпен мениджмънт и финансова катастрофа.

Местната власт си е затваряла очите за безобразията години, посочи още тя.

Според нея случващото се в момента в Девин е политическо заиграване. Вчера имаше общински съветници, които излязоха с написани пледоарии, отбеляза тя и попита – защо до момента са мълчали, а сега са така гласовити?

По думите й ситуацията с болницата в Девин е много сложна и е необходимо вземане на трудни решения, които обаче са единствено възможни и необходими. Стана ясно, че по време на вчерашната среща местната власт не е излязла с решение за бъдещето на лечебното заведение. От своя страна Атанасова за пореден път е предложила варианта на здравното министерство, а именно болницата в Девин да стане филиал на Многопрофилната болница в Смолян.

Според мен за хората е важно да има здравна помощ и не трябва да се прави разлика между изнесена помощ или общинска болница, посочи в тази връзка тя.

Следващата седмица ще има извънредна сесия на общинския съвет в Девин, на която трябва да се вземе конкретно решение за съдбата на болницата. Първото решение, което трябва да вземе общинският съвет в Девин, е дали да обяви в несъстоятелност лечебното заведение там, обясни здравният министър.

От думите й стана ясно, че персоналът от болницата вече работи в други лечебни места и би могъл да се завърне в Девин, само ако му бъдат изплатени всички задължения. Близо 500 хиляди лева са дълговете към персонала за заплати по трудови и по граждански договори и за осигуровки.

На въпрос дали след като очевидно болницата в Девин е управлявана неправомерно, трябва да се намеси прокуратурата, здравният министър посочи, че решение за това отново трябва да вземе общината.

Вирни се горе