Болничните легла в Смолянско намаляват с над 30 процента

Болничните легла в Смолянско намаляват с над 30 процента

В Смолян и областта трябва да бъдат закрити над 30% от наличните легла, ако здравната карта бъде приета. Председателят на Районната лекарска колегия д-р Емилия Апостолова посочи, че от наличните в момента 1037 легла по проект трябва да останат 775 като активни ще бъдат само 391-но легла. По-голяма част от останалите ще бъдат разпределени в трите рехабилитационни болници в областта. Според нея по този начин се гарантира рехабилитацията на пациенти от други региони, но не се осигурява лечението като цяло на пациентите от Смолянско, предаде БНР.

Притеснението на лекарската колегия е, че в проекта терапевтичните и хирургичните легла са намалени до такава степен, че някои от дейностите ще бъдат закрити, което ще доведе до напускане на специалистите. Проблем се очертава и в доболничната помощ, поради недостига на общопрактикуващи лекари. Д-р Апостолова предупреди,че медицинското обслужването на населението в малките и отдалечените села е застрашено.

В трите общински болници, които са в Мадан, Девин и Златоград една част от дейностите също ще бъдат закрити, защото не могат да отговорят на новите критерии, прогнозира Апостолова. В Многопрофилната болница в Смолян също част от леглата са редуцирани.Притеснение буди и определения по Здравната карта малък брой на леглата в кардиологията и психиатрията, коментира д-р Апостолова.

Тя прогнозира, че леглата за долекуване ще бъдат с такива критерии, че не всички болници ще могат да подпишат договори, и изрази съмнение, че новите клинични пътеки ще се финансират с малко пари.

Вирни се горе