БЛС иска 3,40 лв. такса при личен лекар

БЛС иска 3,40 лв. такса при личен лекар

Един процент от минималната работна заплата – 3,40 лева, да стане таксата за преглед при личен лекар, предлагат от Българския лекарски съюз. Решението беше взето на 58-ия събор на съсловната организация, който се провежда в Равда и приключва днес, пише “Стандарт”.

Ако предложението им бъде прието от парламента, таксата от 1 януари ще се увеличи с 50 стотинки от сегашните 2,90 лв., тъй като от тогава и минималната заплата ще стане от 310-340 лева. За ден престой в болница пък ще ни вземат по 6,80 лв.

“Как ще погледнем на това искане, зависи най-вече от парите в бюджета за догодина”, коментираха пред “Стандарт” депутати от левицата. Причината е, че БСП се ангажира такса доктор да стане левче за пенсионерите, а остатъкът да се поеме от държавата. Става дума за 8 милиона лева при 2,90 лв. такса. Не е ясно дали ще има пари да се поеме разликата при увеличение на таксата до 3,40 лева.

Потребителската такса за преглед при джипи дълги години беше вързана за минималната работна заплата. Правилото беше променено от ГЕРБ в края на 2012 г., когато минималната заплата беше увеличена от 290 лв. на 310 лв. Тъй като не желаеха в предизборна година да трупат негативи. Решението им още тогава срещна недоволството на джипитата.

Още няма яснота и дали ще се актуализира бюджетът на НЗОК със 150 млн. лв. тази година. Нито какъв ще е бюджетът на касата за 2014-а. При единия вариант той е разчетен да е 2,7 млрд. лв., а при другия – 2,9 млрд. лв. Търсим варианти да решим проблемите, казаха от БСП. Ако не се намерят още 150 млн. лв. за касата за тази година, лекарите ще излязат на улицата на протест. Причината е, че болниците ще получават едва 50% от разходите си и няма да има пари за заплати и лекарства. Затова най-вероятно поне за 2013 г. ще се намерят средства за здраве.

Ако няма повече пари за 2014 г. обаче, отново ще се стигне до проблеми с лекарствата за рак. Тогава най-тежкото решение ще е връщането им към здравно министерство, където се правеше търг. Тази възможност все още не е изключена напълно, ако тя се приеме, ще има сериозно напрежение сред пациентите.

Лекарите искат да отпадне и задължението на общопрактикуващите лекари да осигуряват 24-часова помощ. Също така общата част на рамковия договор да се договаря на 3 години, а всяка година да се актуализират само цени и обеми. Договорите между касата и медиците пък да важат от март до март. Лекарите настояват и всяка година цените на всички прегледи и пътеки да се индексират с инфлацията.

Вирни се горе