Бисквитите и сладките докарват рак на матката

Бисквитите и сладките докарват рак на матката

Редовното залитане към похапване на бисквити и сладки увеличава опасността от рак на матката с 42%, съобщи в. “Дейли мейл”, цитирайки шведско изследване.

Учени от института Каролинска в Стокхолм анализираха хранителните навици на 60 хил. жени, проследени 10 години, за да проверят връзката между сладките храни и рака на ендометриума.

Известно е, че опасността от рак на ендометриума се засилва при наднормено тегло. Резултатите от шведското изследване показват, че някои сладки храни като бонбони, безалкохолни напитки и конфитюр не увеличават риска от рак на матката.

Жените, които похапват бисквити, кифли и сладки повече от три пъти седмично, обаче са с 42% по-застрашени от него, а тези, поддаващи се на изкушението 2-3 пъти седмично – с 33%., информита бТВ.

Сладките храни се отразяват върху риска от рак по няколко начина. Единият е, че натоварването със захар предизвиква освобождаване на повече инсулин, който може да стимулира прекомерен растеж на клетките на ендометриума, покриващ матката.

Сладкото засилва също отделянето на хормона естроген, а той предизвиква неконтролируем растеж на клетки. Това е ключова характеристика на рака.

Вирни се горе