Бирата предизвиква рак

Бирата предизвиква рак

Всеки 30-и случай на заболяване от рак е свързан с хроническа употреба на алкохол. Тази информация публикува официално Централният офис на организацията за изследване на алкохолната зависимост в Германия /DHS/,съобщи Здравенюз . До неизлечимото заболяване могат да доведат не само водката и виното, но и бирата.

При употреба да 50 грама чист спирт – половин литър вино опасността за заболяване от рак на устната кухина, хранопровода и стомаха нараства три пъти. Ако количеството е 80 грама рискът нараства на 18, а ако се употребяват горещи напитки и цигари рискът вече е 44 пъти.

Учените подчертават, че употребата на алкохол води до злокачествени образувания в тънките и дебелите черва, нарушава дейността и поразява черния дроб, сърцето, пречи на кръвообръщението, парализира имунната система, действа негативно на нервната система, скелета и мускулатурата.

Според експертите безопасното количество е – за жените – 300 грама бира и 150 грама вино дневно, а за мъжете два пъти повече.

За съжаление изследванията показват, че в Германия всеки гражданин изпива средно по 10 литра чист спирт

годишно, което поставя страната на 5 място по количество употребен спирт на глава от населението в света..

За Русия това количество е 18 литра за 2009 г., а експертите смятат, че тази цифра е несъпоставима със статистиките на другите страни.

Вирни се горе